måndag 15 augusti 2011

När till och med Cameron fattar borde Johan också förstå

Kravallerna i England verkar ha avtagit men frågan om dess orsaker och konsekvenser är högst närvarande såväl i brittisk som i svensk press. Bloggare, debattörer och journalister har alla någon form av åsikt och den ene är mer eller mindre begåvad än den andre. Nu har i alla fall David Cameron kommit till en insikt som är fullständigt självklar, att upploppen har en samhällelig förklaring. Att detta är självklart handlar inte om klasskamp, fattigdom eller social misär, även om detta givetvis kan vara en stor del av orsakerna till upploppen. Det självklara ligger nämligen i att allting uppstår i sociala relationer. Det är inte så att några är genetiskt predestinerade att göra upplopp utan sociala faktorer skapar förutsättningarna för att upploppen ska ta fart.

Inom högern är det nämligen en väldigt vanlig förklaring på allting som sker. Det är enskilda rötägg som gör handlingar helt utan interaktion med kringliggande sociala strukturer. Att social logik, sociala sammanhang och sociala förhållanden skulle vara grunden för något är för dessa högerföreträdare otänkbart. Så vida det inte gäller islamistiska terrorister förstås. Då är det "kulturen" det är fel på.

Därför blir också deras lösningar anpassade efter ett individualistiskt tänkande. Den enskilde individen bär allt ansvar och den enskilde individen svarar därför också för lösningen. Då hamnar man också där Cameron nu står. Utan svar på hur problemen ska lösas förutom med hårdare straff, mer övervakning och ingrepp i individens frihet. Men det är dessvärre inte så att var människa befinner sig i ett vakuum. Alla är vi en del av en helhet och helheten påverkar oss alla vare sig vi vill det eller inte.

En sak håller jag dock med Johan Hakelius om. Han hade inget vettigt att säga om terrordådet i Norge och det var tur han var ledig då. Dessvärre tog hans semester slut och han började skriva om saker igen trots att han inte har något intressant att säga om dom sakerna heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar