måndag 22 augusti 2011

Lite osexig betong någon?

Dagens stora grej inrikespolitiskt är föga förvånande att jämföra Håkan Juholt och Fredrik Reinfeldts respektive sommartal samt att klaga på SVT:s Mats Knutsson efter hans fullständigt vedervärdiga analys i gårdagens Rapport. Så om den saken kan jag nog inte tillföra speciellt mycket. Däremot vill jag lyfta en del i socialdemokratins taktiska disposition och det är bostadsbyggandet som politisk fråga.

Vi har nämligen kört med det ganska hårt under en rätt så lång tid och hur vi har blivit belönade i opinionen för detta kan vem som helst se, inget alls om man ska vara uppriktig. Bostadsbyggandet är ett mantra som vi socialdemokrater maler om och om igen men när jag talar med folk som inte bara skådar i den politiska naveln så är det inte speciellt många som ser bostadsbyggandet som en speciellt sexig fråga. Det är nämligen så, hör och häpna, att den stora majoriteten i Sverige faktiskt har en bostad. Tyvärr är det dessutom så att dom flesta inte är beredda att byta fot politiskt bara för att det ena partiet vill subventionera bostäder och det andra inte vill det.

Det är i skenet av detta jag också frågar mig vad som ligger i begreppet "sociala investeringar". Att vilja bygga järnvägar och bostäder är ju inget nytt för Håkan Juholt, vad som var nytt med honom var just begreppet, och om det nu visar sig att begreppet inte innehåller något nytt utan endast är en omskrivning av tidigare programpunkter så blir jag nästan lite besviken. Jag såg nämligen framför mig investeringar i form av kultur, förbättrade facilliteter för skolan och omsorgen, storsatsningar på läromedel och andra tillskott som kan generera ett socialt kapital i ett söndrat samhälle.

Och det var här jag tyckte det väsensskilda låg gentemot borgarnas politiska idé. Borgerligheten vill "investera" för att garantera vinsterna för kapitalet, socialdemokraterna vill investera för medborgarnas välbefinnande. Det känns, i alla fall för mig, som en vattendelare och det känns betydligt sexigare än järnvägar och betong.

Lite folk som kvider om Mats Knutsson och andra journalister hittar ni här, här och här. Martin tycker till om Juholts tal. Peter om Reinfeldt tal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar