fredag 26 augusti 2011

Kaxigt eller trovärdigt Centerpartiet?

Jag brukar som bekant inte lägga något större krut på att snacka opinionsundersökningar. Det känns ganska meningslöst att lägga energi på något som nästan saknar betydelse. Men ibland kommer det opinionsundersökningar som kan ge lite matnyttig information. Ett parti som kanske borde snegla lite extra på mätningarna är Centerpartiet.

Centern lider av samma fenomen som Vänsterpartiet (och KD i realiteten). Dom saknar en partiledare som kan leda partiet. I Centerns fall misstänker jag att ett visst uppsving kan ske när Annie Lööf tar över (för det lär hon nog göra). Men någon bestående opinionsuppgång har jag svårt att se om inte Centern förändrar sin politik radikalt.

I gårdagens Aktuellt talades det om att Centern måste bli "kaxigare" inom alliansbygget. Dom ska alltså ta mer plats och bli tuffare. Det låter ju logiskt och klokt. Problemet är bara, som alla som varit på en skolgård vet, att om man inte har något att lägga bakom orden är det inte läge att vara kaxig för det genomskådas med enkelhet och man får storstryk istället. Med andra ord, Centern kan aldrig vara "kaxiga" om man inte lägger tyngd bakom orden och den enda tyngd som spelar någon roll är att man skulle lämna alliansen om man inte får igenom sina förslag. Och just det känns väldigt främmande i dagsläget, eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar