måndag 29 augusti 2011

Har ni hört den förut? Om ytterligare en floppande regeringssatsning

Regeringens satsning är en flopp. Har ni hört den förut eller? Senast i raden av misslyckanden, efter succéer som Fas 3, jämställdhets och yrkesarmé, är språkbonusen. En femtedel av pengarna har betalats ut och dom som fått pengarna är företrädesvis sådana personer som ändå hade klarat av SFI:n inom föreskriven tid i alla fall. Att det skulle se ut på det viset kunde till och med min vänstra stortå ha räknat ut men det hindrar inte en högerregering från att tro att penningens makt är lösningen på allt.

Dessutom är det ett rätt intressant spår det där med att pengar och bonusar löser allt. När det gäller individer är lösningen för borgerligheten alltid riktade pengar. Få en bonus om du sköter dig, få mindre pengar om du inte sköter dig. Men när det gäller sjukvården eller andra offentliga åtaganden är det precis tvärtom. Pengar och framgång har då plötsligt inget samband alls. Förutom om det gäller t ex friskolor då förstås. Där är pengar utan någon form av framgång eller prestation vägen att vandra. Man kan ju undra varför? Synd man inte har typ Thomas Bodström eller Widar Andersson i närheten så man kunde få svar på den frågan.

Hur som helst. Regeringen snackar ansvar för statens finanser men slänger pengar i sjön på den ena misslyckade satsningen efter den andra. Jag fattar fortfarande inte hur folk kan anse detta vara något som ligger till grund för ett förtroende. Men den rundan körde jag igår så jag stannar här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar