måndag 1 augusti 2011

Företagarna pinkar i sängen och klagar när det blir kallt

I valrörelsen pratades det mycket om företagarna och att dessa inte hade något att hämta hos Socialdemokraterna. S stod för höga skatter och hade inget att erbjuda småföretagen påstods det. Regeringen däremot var ju superbra. Varför var lite diffust, dom ville sänka skatten ja, men sen då? Att regeringen t ex höjde antalet karensdagar i sjukförsäkringen för företagarna var det ingen som verkade ha några problem med och i linje med all annan borgerlig logik är det väl en klok strategi att använda sig av. Det ökar ju arbetsmotivationen och det är väl bra om folk går till jobbet även om dom är lite småkrassliga.

När dessa diskussioner kom upp försökte vi alltid från S sida att diskutera utifrån välfärdssystemet. Vi vill inkludera företagarna i den sociala tryggheten. Det var ett argument som många fnös åt. Det var inte viktigt, det var orealistiskt och framförallt var skattesänkningar mycket viktigare. Nu visar det sig dock att verkligheten har hunnit ikapp företagarna och deras lobbyorganisation. För allt färre företagare sjukskriver sig. I år är det hälften så många som föregående år och det är tydligen ett problem enligt Företagarna att dom inte är sjukskriva lika ofta. När det gällde anställda var det ju annat ljud i skällan.

Företagarna har dessutom hittat en lösning på det hela. Gör systemet flexibelt. Problemet är att den kostar pengar. Och några pengar finns ju inte till sådant här för man har de facto sänkt skatten precis som Företagarna ville. Så nu inträder den där "äta kakan och ha den kvar"-paradoxen. En lobbyorganisation skiter fullständigt i hur saker ska finansieras och i fallet med Företagarna är det extra tydligt. Först ska skatten sänkas och sen när samhället som skattesänkningarna bidrar till slår emot dom själva så ska deras lilla värld värnas från nedskärningar och försämringar. Det är navelskådande om man ska vara snäll, egoistiskt och cyniskt om man ska vara syrlig.

8 kommentarer:

 1. Småföretagare är andra klassens medborgare utan stöd hos vare sig regering eller opposition.

  SvaraRadera
 2. Det är lätt att vara kaxig i opposition, eller hur Ola? (s) hade många år på sig i regeringsställning att värna om småföretagarna. Själv minns jag inget annat än avoghet från (s) sida. Och jag minns det rätt klart, för det var en av de avgörande orsakerna till att jag valde att flytta utomlands med min verksamhet. Samma år, 2004, hade problemet börjat uppmärksammas såpass att (s) skulle hålla nåt de kallade en "tillväxtkonferens". Med synnerligt fokus på småföretagarnas problem. Det bidde en fingertuta. Faktum är att Göran Persson slog spiken i min svenska kista i sitt inledningsanförande: "Tillväxt är när en flicka lär sig cykla." Tack och gonatt, det var inte vad jag behövde höra där jag satt och slet med min bokföring. I augusti samma år var det jag som drog.

  Därmed inte sagt att alliansen är företagsvänligare, men med lägre skatter finns åtminstone chansen för småföretagaren att skaffa sig en egen buffert. Nån a-kassa kunde man ändå aldrig räkna med, och inte hellre övriga trygghetssystem fungerade för småföretagare. Men betala mer än andra skulle vi trots det göra. Samt misstänkliggöras för skattefusk, med omvänd bevisbörda därtill.

  Du spottar i motvind, Ola! /Mattias

  SvaraRadera
 3. Nej, varför skulle vi företagare klaga på karensDAGAR? Senast (s) styrde ordnade (s) så att vi betalar vår egen sjukpenning de första tre veckorna. Vi har alltså tre karensVECKOR, tack vare socialdemokratin. Att ni företräder en annan politik i opposition imponerar inte.

  Tidigare kunde man välja olika antal karensdagar och betalade olika egenavgifter därefter.

  SvaraRadera
 4. @nymax - knappast.

  @Mattias - Nu är det 2011 och jag håller mig gärna till den politik och dom företrädare vi har idag. Att du flyttade din verksamhet utomlands är ditt val. Bar sig inte verksamheten i Sverige men gjorde det utomlands behöver det inte nödvändigtvis vara Sveriges regler som är problemet. Jag vet gott om företagare som driver företag alldeles utmärkt i Sverige. Sen tycker jag att företagarna måste inkluderas i trygghetssystemet.
  Sen är det också ett val att vara företagare kontra anställd med alla dom fördelar och nackdelar som respektive form bär med sig.

  @Henrik - Precis som löntagarna betalar sin egen sjukpenning genom sitt arbete. Alla betalar sin egen sjukpenning som har en inkomst som beskattas.

  SvaraRadera
 5. Förresten är ordvalet i ditt inlägg så talande för socialdemokratins inställning till småföretagarna: nedlåtande. "Företagarna pinkar i sängen." Skam. Förnedring.

  Fel ordval, Ola. Fel attityd.

  Det är inte så att de flesta småföretagare har särskilt många bra val i den här frågan, Ola. De flesta riskerar att förlora satsade pengar i form av byggnader, utrustning och lager om de inte arbetar även när de är sjuka. Andra har anställda de måste leda och ta ansvar för. Kontrakt som riskerar att gå dem ur händerna om inte de jobbar på - de har ofta ingen kollega som kan gå in och ta över. Så frågan är inte lättlöst, förmodligen till stora delar olöslig på någotslags samhällelig administrativ nivå. Däremot kan var och en av småföretagarna skapa bättre förutsättningar att klara oförutsedda händelser om de själva får en möjlighet att skapa en buffert - alltså mer pengar över i plånboken. Läs lägre skatt och avgifter.

  Även så kommer många att ha det tufft, det ligger i sakens natur. Konkurrens om inte annat gör att många säkert inte tar tillräckligt betalt för att skapa tillräckliga marginaler, eller så är riskerna helt enkelt för höga - byggnader, lager etc.

  MEN - förakt, som det du visar genom ditt ordval, förtjänar de aldrig, småföretagarna.

  /Mattias

  SvaraRadera
 6. @Mattis - Du läser in dina egna fördomar gentemot sossar i det hela och väljer att se det som förakt. Att någon problematiserar, kritiserar och ifrågasätter intressen och motiv bör snarare ses som att vederbörande är intresserad och engagerad i frågan. Men det är ens egen ansats och attityd som avgör hur man tar till sig kritiken.

  I sakfrågan tror jag du har fel om att det inte går att inkludera småföretagare i trygghetssystemet. Men det går inte att kombinera med den stora skattesänkningar och minskat samhälleligt engagemang.

  Att det är tufft att försörja sig är helt klart. Där skiljer det sig inte mellan företagare och löntagare. Skillnaden är att företagaren är arbetsköpare och kapitalägare (ägare av produktionsmedlen) medan löntagaren är arbetssäljare. Som socialdemokrat är det givet att man tar löntagarens parti i den relationen eftersom vi är ett arbetareparti.

  SvaraRadera
 7. Fy fan vad dåligt rent ut sagt Ola. Att publicera de kommentarer som låter dig själv framstå i positiv dager. Att utan grund avstå från att publicera andra.

  Pissigt! /Mattias

  SvaraRadera
 8. Det kan man tycka. Men när debatter och inlägg går från att diskutera sakfrågan till att klaga på semantiska metaforer och diskutera huruvida du eller jag skulle tolka in mest undermedvetet i varandras politiska ställningstaganden så ser jag inget värde i att fortsätta en diskussion bara för sakens skull.

  SvaraRadera