onsdag 17 augusti 2011

Då vet jag många som borde dömas till både ett och två års fängelse

Två unga män skriver på Facebook att folk ska samlas på två platser i norra delen av landet. Detta samtidigt som landet upplever kraftiga protester och upplopp. Bara ett par veckor senare har rättsväsendet i landet lagfört dom båda männen, 20 och 22 år gamla, och dömt dom till vars fyra års fängelse.

Nej, det är inte Nordkorea eller Kina jag berättar om. Det är inte heller någonstans i Mellanöstern eller norra Afrika. Det är i den västerländska demokratins och liberala traditionens hemland England detta händer. Det killarna gjort var att skapa två event där dom ville fortsätta upploppen i sina städer samt att dom bjöd in allt och alla via Facebook till att delta. Detta är givetvis korkat och fel men att dömas till fyra års fängelse för att man startat en idiotisk grupp på Facebook är minst sagt överdrivet. Det skulle om inte annat innebära att en hel del människor som jag själv känner skulle dömas till både ett och två års fängelse med tanke på vilken ren skit som kommer från Facebook varje dag.

Man kan dessutom fråga sig vad som hände med mötesfriheten och demonstrationsfriheten i England under den knappa vecka som oroligheterna pågick. Polisen erkänner att dom övervägde att stänga ner Twitter under samma period och tillsammans med David Camerons uttalanden om att censurera både Twitter och Facebook så framträder en skrämmande bild över vilka ingrepp som statsmakterna, i ett västeuropeiskt land som kallar sig demokratiskt, är beredda att tillgripa för att kväva oönskade skeenden.

För att återknyta till inledningen kan man bara konstatera att hade detta hänt i Nordkorea eller något liknande land (om det nu finns några länder som kan kallas liknande med Nordkorea men ni förstår poängen) hade FN, EU och varenda demokratiskt vald regering i världen fördömt det hela. Men när det sker i ett land som England tiger världen still förutom några få människorättsorganisationer. Det kan man tycka både det ena och det andra om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar