tisdag 5 juli 2011

Två spår i Reinfeldts tal och funderingar kring dessa

Reinfeldts tal igår, som jag inte bemöda mig att lyssna på, verkar ha två spår om man läser vad bloggosfären inom S tycker. Det första är att idéerna är slut, det andra är att han hyllade demokratin i Chile. Båda spåren bär med sig frågor av helt olika art.

När det gäller det första spåret bör man nog inte ropa hej innan man är över bron. Vi har nämligen anklagat Reinfeldt för att ha slut på idéer sen dag ett. Allt handlar om skattesänkningar men är det per definition samma sak som att inte ha en idé? Eller det är kanske det som är just idén? Den nyliberala teorin som Reinfeldt och hans parti är varma anhängare av har som syfte att reducera staten till ett minimum. Reinfeldts skattesänkningar är alltså helt i linje med den idé han driver och jag tror det är risk för underskattning om man ser skattesänkningarna som isolerade händelser och inte som just en idé. Det blir också svårare att kritisera Moderaternas politik om man fragmenterar förslagen som läggs och inte ser dom som ett försök till paradigmskifte. För det är precis vad det är. Reinfeldt vet vad han gör hur mycket vi än gapar om att han inte har visioner. Visst har han visioner men vi delar dom verkligen inte.

Det andra spåret är rent obehagligt och att Reinfeldt är en förbannad hycklare är inget nytt. Men att han har mage att springa runt och hylla dom som hans parti tidigare sett som stående strax över parasiterna i popularitetskedjan är förfärligt. Inte för att han hyllar demokratin utan för att han inte kan berätta att hans eget parti stött juntan i Chile och att hans eget parti har sett Pinochet som en riktigt hygglig typ. När man dessutom erinrar sig att det är den ekonomiska politiken i Chile, trademarked Milton Friedman, som Reinfeldt vill tillämpa i Sverige så blir det riktigt ruskigt. När det gäller att erkänna idiotiskt stöd till diktaturer är till och med Vänsterpartiet ett föredöme jämfört med Moderaterna och det säger inte lite om vilken katastrof Moderaterna är i den grenen.

Massor av bra inlägg har skrivits om dessa två spår. Peter Johansson, Monica Green, Roger Jönsson, Peter Johansson igen, Roger Jönsson igen, Johan Westerholm och Martin Moberg skriver om lite annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar