torsdag 14 juli 2011

Region Skånes svek och ett borgerligt tyst medgivande

"Du får ta att din lön är låg om andra i din grupp har låg lön och om du nu har gått och blivit kvinna till på köpet. Jämför dig inte med någon som tjänar mer för du är inte värd så mycket."

Region%20Sk%C3%A5ne%20sviker%20%C3%B6verenskommelse

Detta är andemeningen i Region Skånes nya inställning till sköterskelönerna. Att komma här och tro att man ska kunna jämföra sig med läkarna, dessa superjobbare, är ju bara larvigt. Du sköterska som knappt gör någonting av värde och som bara pluggat i si sådär fyra-fem år ska väl inte ha några pretentioner?

Att man dessutom kommit överens om något i en avtalsrörelse för tre år sedan är ju strunt samma. Man kan ju ändra sig och det har Region Skåne gjort.

Jag säger bara en sak, fy fan! Människors värde och därmed deras lön ska sättas i relation till alla. Det är inte rimligt att dela in samhället i olika grupper och värdesätta dom helt oberoende av varandra. Om så var fallet är ju inte bonussystemet för VD:ar något problem eller enorma arvoden för styrelseordföranden det heller. Med andra ord skulle ju så fall elitism vara helt ok bara eliten är tydligt definierad. Genom en läkarlegitimation t ex. Fast Anders Borg håller förmodligen med Region Skåne av två skäl. Först och främst är ju ingångslönerna för höga i vården (läs alla utom läkarna) och för det andra jagar ju hungriga vargar bäst så om sköterskorna har riktigt låga löner kommer dom ju jobba fantastiskt bra. Jo tjena, goddag yxskaft.

Skärpning Region Skåne, håll avtalen och värdesätt Vårdförbundet och Kommunals medlemmar rätt till skäliga och jämlika löner. Utan dom stannar Sverige.

4 kommentarer:

 1. Det finns utbildningar du klarar på halvfart och det finns utbildningar du knappt tar dig igenom. Att jämföra SSK med läkarutbildningen för att längden påminner om varandra är inte relevant.

  Sjuksköterskorna befinner sig i samma situation som pharmaceuterna gjorde innan vi fick privata apotek: en aktör härskar och bestämmer löner efter eget tycke. Läkaryrket är lite speciellt på det viset att man kan ta med familjen utomlands och leva gott på en inkomst.

  Jag kan föreställa mig att cheferna i organisationen trivs bra med att kunna relatera sina löner till en välbetald yrkesgrupp. Vi ser samma beteende inom staten, där generaldirektörer numera tjänar fantasilöner vilket motiverar högre löner i regering & riksdag.

  Det region Skåne gör är att försöka få in privata aktörer, vilket ger konkurrens om arbetskraften och en rimligare lönestruktur.

  SvaraRadera
 2. Du säger alltså implicit att SSK-utbildningen är en utbildning som man kan ta sig igenom på halvfart. Jag tror inte att specialist-sskarna delar den uppfattningen. Tror snarare att dom skulle uppfatta det som ett mycket nonchalant uttalande.

  Läkaryrkets lönesättning i Sverige beror till stor del på att Läkarförbundet fått vara med och bestämma antalet platser på utbildningen vilket inneburit läkarbrist och lönepress uppåt. En mycket medveten strategi av ett särintresse.

  Vilka löner i regeringen du relaterar till som fantasilöner vet jag inte. En minister tjäner i runda slängar lite över en miljon om året om jag minns rätt. Jämfört med en direktörslön i näringslivet är det småsummor om vi pratar miljardkoncerner. Så den jämförelsen är också irrelevant och rent dålig faktiskt.

  Och sist undrar jag vad du menar med en "rimlig lönestruktur". Om man ska tolka totalt avreglerade marknader som en rimlig lönestruktur vore alltså Handels och Hotell&Restaurangs avtalsområden föredömliga i sin avtalsstruktur och något mer ojämlikt är det väl svårt att hitta i vårt land. Så privatiseringar och privata aktörer är ingen garanti för att lönerna utvecklas varken positivt eller i samstämmighet inom branschen.

  Det var många fel där Henrik.

  SvaraRadera
 3. Jag är övertygad om att specialist-SSK överlag anser att specialistutbildningen var tuffare än grundutbildningen. Det tyckte t.ex. min fru om barnmorskeutbildningen. Grundutbildningen var hon inte imponerad av om vi säger så. Du vet så klart bättre?

  Att det inom handeln finns grupper med obefintlig utbildning där konkurrensen pressar ner lönerna borde inte vara förvånande.

  För 50 år sedan var det självklart för (s) att vägen till högre lön gick via utbildning. Sedan fick LO hybris och ville strejka sig till lika lön oavsett utbildning. Vi fick en lönestruktur som i mycket avgjordes av hur mycket skada en strejk orsakar. Den grundlade de brister på utbildade som vi ser idag.

  Problemet för t.ex. SSK är att landstinget/regionen ser det som att man sparar pengar när det strejkas. Därför har vi sett i perioder hur SSK hoppar av från sjukvården och istället sätter sig i kassan på ICA för att det betalar bättre. I t.ex. Malmö är lönerna högre eftersom man där kan söka sig till Köpenhamn utan större ansträngning. Så konkurrens lönar sig.

  SvaraRadera
 4. I ena änden argumenterar du för att längden på utbildningen inte ska vara relevant och i andra änden ska den vara relevant för lönesättningen. Cirkelresonemang är omöjliga att bemöta så jag lämnar det därhän.

  Att beskylla löntagarna för att lönerna i Region Skåne sätts utifrån att arbetarna är kvinnor var ingen liten förolämpning. Arbetsgivaren kan mycket väl höja lönen om vilja hade funnits. Dessvärre finns inte den politiska viljan i detta fallet hos den styrande majoriteten.

  SvaraRadera