lördag 30 juli 2011

Nästa attack på välfärden

Attacken som inleddes av alliansregeringen 1/1 2007 på det svenska välfärdssystemet fortsätter med oförminskad kraft. Efter a-kasseförsämringar och sjukförsäkringsangrepp är det nu dags för högkostnadsskyddet. En höjning med 22 procent anses tydligen lämpligt av Socialstyrelsen som tillstyrker förslaget av någon outgrundlig anledning trots att man inte vet vilka konsekvenser det får för dom ekonomiskt svaga grupperna i vårt land. Och om inte jag är helt fel på det måste väl ett högkostnadsskydd primärt vara för dom som har svårt att bära höga kostnader själv även om det är en generell välfärdspolitik som ligger bakom hela idén?

En höjning med 200 kr inom öppenvården är enormt mycket pengar för dom familjer som hyser något av Sveriges 220 000 fattiga barn. Är där dessutom ett par barn och en förälder i familjen blir det snabbt mycket pengar av det hela. Det räcker med ett par omgångar halsfluss och en influensa på vintern för att man ska slå i taket och det är inte speciellt ovanligt att man som liten åker på både det ena och det andra i tid och otid.

Men vi får väl se. Alliansen hävdar ju i lite olika varianter att det inte finns några fattiga barn i Sverige så att höjningen genomförs verkar inte helt osannolikt och vi får ytterligare en försämring av välfärden att lägga till en redan diger lista.

Intressant att notera är också att t ex DN inte nämner några siffror i sina notiser på nätet medan GP gör så. På tal om att intresset aldrig ljuger.

                                       Rivning pågår av den svenska välfärden
                                          Foto: strandrosen.blogg.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar