måndag 4 juli 2011

Littorin var kåt. So what?

Det är mycket palaver kring Littorin nu igen och jag har hittills inte kommenterat saken. Detta pga det enkla skäl att jag tycker det är lågt att börja lägga sig i en människas sexliv. Låt folk tända på vad dom vill och låt folk göra vad dom vill i sin privata sfär så länge dom inte bryter mot lagen. Moraliserande verser om händerna på täcket och annat trams kan vi lämna därhän. Vi lever i en demokrati och då ska väl den även gälla i sovrummet.

Sen är det givetvis problematiskt om ett statsråd ger sig in i relationer som gör att vederbörande hamnar i en situation där han eller hon kan utsättas för påtryckningar, hot eller utpressning. Men jag ser ingen skillnad mellan att sitta och sexchatta på nätet i förhållande till att gå ut på krogen och träffa okända människor. Det är ett förlegat sätt att se på digital kommunikation som något väsensskilt från "face to face" dejting. Precis som i en IRL-relation* måste man ha omdömet och huvudet med sig när man snackar med folk på nätet. Sen spelar det ingen roll om det är bilar man ska köpa eller orgasmer man ska skänka.

Folk har sex. Det är bara så. I princip alla har sex även om somliga har det mer än andra och många är väldigt ensamma om sina sexupplevelser. Men gammal som ung, man som kvinna, minister som statschef, har ett sexliv. Vår statschef umgås med polare som har grovt kriminella på sin "personer jag kan ringa och snacka med"-lista. Ändå är det inte speciellt många som kräver hans avgång. I alla fall inte på fullaste allvar. Och i den historien var det gott om nakenhet och sex om jag minns rätt.

Att Littorin var kåt och inte nöjde sig med vad han fick är hans business. Problemet är som jag ser det om han är så omdömeslös att han ger sig in i relationer där han inte har kontroll. Men då är det inte sexchattandet som är problemet, det är hans dåliga omdöme och hans lämplighet som minister ska då ifrågasättas utifrån hans dåliga känsla för vilka personer han borde hänga med och inte att han sexchattar.

Många har skrivit om det här. Peter Johansson har följt det hela från starten. Som kommentar på hans sista inlägg om varför inte Littorin fastnade i nätet så antar jag att Littorin sexchattade hemma hos sig. Att sexchatta ingår förhoppningsvis inte i speciellt många arbetsuppgifter som en minister har och därför har det nog mest gjorts på Littorins fritid. Peter Högberg skriver riktigt bra om att Aftonbladet passerat en gräns. Martin Moberg spinner vidare på Peters linje.


*IRL = In real life


                                                   Foto: Expressen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar