måndag 25 juli 2011

Konstgödsel, bomber och en eventuellt öppen dörr

Starta grönsaksfirma om du vill bli terrorist. Ungefär så enkelt kan man formulera dom idéer som florerar på internet angående bomber och sprängdåd. Timothy McVeigh och Terry Nichols visade med all tydlighet i Oklahoma City 1995 vad konstgödsel kan göra och reglerna har skärpts på området. Men det är märkligt ändå att en man med högerextrema åsikter kan starta en firma och köpa in massor av bombmaterial till en gård ute i ingenstans i östra Norge utan att någon på Säpo, lokala polisen eller i branschen reagerar.

I Danmark ser man  nu över reglerna. Att man gör samma sak i Sverige ser jag som en självklarhet. Inte för att jag vill att man ska behöva uppge politisk hemvist när man driver grönsaksfirma, ett sådant samhälle vill i alla fall inte jag ha, men när någon med enskild firma köper tonvis med konstgödsel borde i alla fall någon i kedjan slå Säpo eller någon annan lämplig organisation en signal. Med tanke på vilket ramaskri det blev kring övergreppen på Patrik Sjöberg och alla krav som skulle ställas i tid och otid på ideella idrottsledare lär det knappast vara ett speciellt kontroversiellt förslag jag kommer med.

Fast jag kanske slår in en öppen dörr. Har faktiskt inte bemödat mig att sätta mig in i just reglerna för konstgödsel. Jag kommer eventuellt köpa lite hönsgödsel i framtiden. Så jag lämnar regelsättningen till andra. Det här vara i alla fall mitt lilla inspel i den debatten också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar