måndag 18 juli 2011

Klokt förslag från Labour i skandalens kölvatten

I Storbritannien dras snaran åt kring Tories premiärminister David Cameron. Hans kontakter och bekantskap med olika personer involverade i skandalerna kring News of the Worlds och Rupert Murdochs mediaimperium gör sig allt mer påminda och frågan är var det hela ska sluta. Om det är tillräckligt för att fälla Cameron kan jag inte uttala mig om, jag är inte speciellt intresserade egentligen av brittisk skvallerpress, men det ska givetvis bli intressant att se var det här slutar.

Något som däremot intresserar mig är ägarkoncentrationen som finns i världen och den trend mot monopolisering som sker i det kapitalistiska samhället. Mediabranschen är med all tydlighet en mogen och utvecklad marknad som drivs mot monopolisering och därför är Labours förslag om att förbjuda allt för stor maktkoncentration inom branschen bra. Detta finns tydligen redan i Norge men varken Storbritannien eller Sverige har några sådana regler. Här kan t ex familjen Bonniers koncern styra och ställa lite hur dom vill på mediamarknaden och makten det ger över samhället och det fria ordet går knappt att föreställa sig.

Det borde dessutom gå att nå bred politisk enighet om reglerna. Varenda liberal måste väl vara emot att en marknad monopoliseras eller det är helt ok att det råder monopol så länge det är privat?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar