tisdag 19 juli 2011

Håkan Juholt gör rätt när han representerar löntagarna.

Idag skriver Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia på Aftonbladets debattsida om det som Håkan Juholt tog upp i sitt tal i Almedalen. Niia skriver om lönedumpningen på svensk arbetsmarknad där arbetsgivare lurar såväl arbetarna som Migrationsverket genom att ange falska villkor för att locka hit arbetskraft och när den väl är på plats chocksänks lönerna och alla rättigheter slängs all världens väg.

H&R-facket hittade oegentligheter i 60 % av fallen som dom tittade på. Det är en skrämmande siffra och om man översätter den till alla Sveriges Hotell- och restaurangföretagare skulle det innebära att 3 300 arbetsgivare bryter mot kollektivavtal och lurar sina anställda. Jag hoppas innerligt att så inte är fallet men det är upp till SHR att bevisa att det inte är så. Vi har ju genom bland annat Uppdrag Granskning fått veta att Sveriges största restaurangkejda, McDonalds, bröt mot avtal och fuskade med lönerna så det känns inte som en orimlighet att siffran 60 % stämmer.

Förhållandena på svensk arbetsmarknad blir tuffare. Vi har hög arbetslöshet, arbetsgivare som uppenbarligen går över människors liv för att tjäna pengar och en regering som slår hårt mot löntagarnas organisationer och försök till samling. Håkan Juholt är inne på helt rätt spår, ett socialdemokratiskt spår, när han tar upp löntagarnas rättigheter och ser samhället utifrån den klass som hans parti representerar, arbetssäljarna. Det finns gott om partier som företräder arbetsköparna nämligen och där på den flanken har vi som socialdemokrater inget att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar