fredag 29 juli 2011

Förringande att anklaga ett dataspel för skuld i massakern

En vecka har gått sedan en fascist skred till handling i Norge och genomförde sin dröm att skada arbetarrörelsen och åsamka det socialdemokratiska samhällsbygget ett slag av aldrig tidigare skådat slag. Händelsen har, fullt naturligt, pumpats av alla som skriver, tycker och tänker. Överallt ser man journalister, bloggare och debattörer ha åsikter och tankar om den där förfärliga eftermiddagen förra veckan. Det är fullt naturligt och det är givetvis så det ska vara. Men bara för att folk har behov av att prata av sig betyder inte det att allt som skrivs och sägs är varken vettigt eller sant. Framförallt blir trådarna allt tunnare ju längre tiden går och man kan ju börja diskutera när det är dags att gå vidare, att skriva om något annat.

Ett sånt exempel är det som nu börjar diskuteras om dataspel. Någon gör en undersökning och hävdar att det gör folk mer aggressiva. Något som dessutom motsags förut. Detta eftersom en massmördare har skrivit i sitt förvirrade dokument att han tränat på att skjuta folk vid ett tangentbord. Och det må vara hänt. Det kan vara så att vissa dataspel är så pass verklighetstrogna att dom kan fungera som simulatorer för någon som vill skjuta ett 80-tal socialister. Men att börja koppla dataspelen till en allmän tendens mot fler massmord eller ens fler skjutningar känns ruskigt långsökt.

Dessutom ska man ha klart för sig att tangenterna A,W,S,D och ett antal musklick är ruskigt långt ifrån ett halvautomatiskt jaktvapen på en skogsbeklädd ö i den norska idyllen. Oslos pistolskytteklubb, där samme dåre skjutit otalet kulor på riktigt, bör i så fall bommas igen för all framtid precis som varenda skytte- och jaktklubb i hela Norden. Man skulle också kunna argumentera för att Försvarsmakten bör klappa igen för Mattias Flink var, om jag inte minns helt fel, ganska aktiv inom det segmentet. Kampsportsföreningar skulle också kunna lägga ner precis som att man kan stänga igen dom flesta biografer runt om i landet. För att inte tala om alla DVD-filmer som måste plockas bort från hyllorna i videobutiken.

Norrmännen har skött det här ruskigt snyggt. Jens Stoltenberg har stått stark och trygg i en tid av prövning som jag innerligt hoppas att han aldrig kommer i närheten av igen. Att då börja moralpanika kring att dåren som ville gå i riddardräkt till häktningsförhandlingarna har lirat dataspel är bara tråkigt, löjligt och känns i mina ögon nästan förringande. Kanske ska man diskutera vad han lärde sig under sina 10 år i Fremskrittspartiet innan man anklagar Modern Warfare 2 för att bära skuld i en massaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar