söndag 24 juli 2011

Andrew Berwick är sprungen ur Fremskrittspartiet

Attacken mot Utöya var en attack mot arbetarrörelsen. Genom att mannen som utförde attacken var en vit, medelålders man som agerade ensam så ses nu dådet mer som en psykiskt störd människas vansinniga handling än som ett politiskt terrordåd skapat av omständigheter i mannens sociala, kulturella och politiska omgivning. Jag vill med bestämdhet hävda att det är just denna typ av människor som drivs fram genom att vi ser mellan fingrarna och inte ser den sanning som gör sig påmind varje dag. Vi har fascistiska partier i Sverige, Norge och Danmark som genom sin påverkan på människors liv skapar förutsättningar för fascistiskt våld att gro. Dock finns det gott om både socialdemokrater och andra som vägrar se att fascismen står i farstudörren.

Andrew Berwick har fått sin skolning i norska motsvarigheten till SD, Fremskrittspartiet. Hans politiska gärning och radikalisering har skett inom ramen för partiet. Att han drevs så långt att han ansåg partiet för mesigt är en tydlig signal om att gräsrötterna i dessa partier är något helt annat än det som Jimmie Åkesson och Siv Jensen talar om i öppen dager. Vi vet att SD på sina olika politiska arrangemang sjungit sånger om mordet på Olof Palme och att vitmaktmusik pumpats ur högtalarna vid jämna mellanrum. Vi vet att i alla fall SD organiserar gott om "fd" nynazister. Dessa element är i mångt och mycket grunden för den politiska linjen i dessa partiers ideologi och att det finns dom som i denna miljö inte klarar av "finliret" med att vara rumsren är föga förvånande. Andrew Berwick är bara ett symptom på fascismens natur.

Hatet mot marxismen och den grundmurade rasismen är det som driver dessa rörelser framåt. Socialdemokratin är den starkaste vänsterkraften i världen idag. Att det är mot denna rörelsen som fascisterna visar sitt hat är inte så konstigt. Den politiska handlingen talar sitt tydliga språk. Men dessvärre är jag rädd för att det hela stannar just vid "en ensam galnings vansinniga dåd" och att Jimmie Åkesson och Siv Jensen får bli uttolkare av vad deras rörelser får för konsekvenser. Jag menar att det är demokratin och människovärdet som måste vara uttolkaren av vad deras rörelser står för och då är det med all tydlighet klart att fascismen sjuder i dom så kallade "högerpopulistiska" partierna.

                                                    Foto: svt.se

1 kommentar:

  1. Om inte samtliga tar avstånd från dessa partier ja då lever vi i ett samhälle som dikteras av mördare som vill förinta nästkommande generationer. Därför tycker jag det är sjukt när Newsmills PM Nilsson uppmanar SD, FrP och DF att ta avstånd från snarare än uppmana till avståndstagande för dessa högerextrema och mer eller mindre lagvidriga partier - de sysslar med hatpropaganda.

    SvaraRadera