måndag 28 mars 2011

We´re back, we´re stronger and we are social democrats

Nu är man äntligen hemkommen från Stockholm och partikongressen. Eller egentligen kom jag ju hem redan igår men jag sitter på Rådhuset igen och det känns nästan som hemma nu för tiden. Vilken helg det har varit och vilken stämning det är i partiet! Överallt ser man glada och upprymda kamrater som skriver bloggar, på Facebook och på Twitter om hur fantastisk helgen varit och vilket framtidsmod man känner. Håller det här i sig är det 40 procent i opinionen inom kort.

För mig har kongressen gett ett antal klara besked. Först och främst Håkan Juholts fyra fokusområden. Nu ska pensionssystemet upp, skattesystemet ska diskuteras, barnfattigdomen motas i grind och avregleringarna utvärderas. Det är precis dessa stora strategiska frågor som måste lösas för att livspusslet och samhällsbygget ska kunna lösas.

För det andra är det helt klart att en diskussion om äganderätten, den offentliga och privata, kommer att komma till stånd samt att mervärdet, dvs rikedomen, vinsterna, kommer att lyftas upp till debatt. Det är diskussioner som inte förts i vårt parti sen Kjell Olof Feldts dagar och det är mycket välkommet att marknadsvurmen glasperiod och nyliberalismens influenser nu sopas ut med vårens alla lövhögar.

Håkan Juholts tydliga markering att vi socialdemokratier vill ha marknadsekonomi men inte kapitalism var strålande. Vi är för en blandekonomi och en stark offentlig sektor. Det är så socialdemokratin byggt Sverige starkt och det är så socialdemokratin kommer att fortsätta utveckla landet. Nu får det gärna bli 2014. Sverige behöver en ny, socialdemokratisk, regering.

2 kommentarer:

  1. Hej Ola, visst blev vi glada (även om det fortfarande finns en del surpuppor som inte kan släppa valberedningen, som egentligen borde ha tapperhetsmedalj). Vi satt här i Ystad och tittade på SvT forum och hurrade. Äntligen en trygg sosse med bra snack i ledningen. Känns faktiskt riktigt skönt att ha bytt ledargarnityr.

    SvaraRadera
  2. Delar helt den uppfattningen!

    SvaraRadera