torsdag 3 mars 2011

Tänk om han var muslim

Två amerikanska soldater sköts igår ihjäl vid flygplatsen i Frankfurt. Den tyska polisen utesluter inte att attentatet är politiskt motiverat och menar att frågan om terrorism inte kan uteslutas. Mannen som sköt soldaterna är enligt media från Kosovo. Det sägs inget om hans religion så vi får förutsätta att han inte är muslim. Slutledningsförmågan säger oss då att han förmodligen är kristen, antingen katolik eller ortodox. Men det är inte intressant, det spelar absolut ingen som helst roll och även om attentatet är politiskt relaterat är det förmodligen ingen som kommer dra slutsatsen att attacken har något som helst att göra med mannens religion eller kultur.

Varför säger jag nu detta? Jo, för det är så fruktansvärt uppenbart hur olika människor och deras handlingar skiljs åt av andra motiv än faktiska omständigheter av betydelse. Det rationella är att konstatera just att det handlar om en 21-årig man från Kosovo som har skjutit två soldater från USA. Vad mannen har för religion eller kulturell härkomst är irrelevant. Det finns nämligen idioter överallt och den här 21-åringen kvalificerar med råge in i denna kategori. Händelsen får dessutom väldigt lite medialt utrymme för det säljer inte lika mycket lösnummer när en dåre från Balkan skjuter folk som om någon från en annan region i världen gör det. Tänk hur det skulle sett ut om mannen var från Somalia, Irak eller Iran.

2 kommentarer:

  1. Jag tycker bara det är lite roligt, för han var ju muslim:

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-1362247/Arid-Uka-Frankfurt-airport-Kosovan-Muslim-employee-shot-dead-2-US-airmen.html

    Så din tes om att det skulle se helt annorlunda ut ifall han var det faller ju. Sen håller jag med dig om att hans religion är irrelevant, men det kan ju vara bra att kolla lite källor först.

    SvaraRadera
  2. Sedär! Får skylla på den bristande svenska nyhetsförmedlingen i frågan då jag endast uppehöll mig vid den. Referenshjälp är alltid bra.

    SvaraRadera