torsdag 24 mars 2011

Tack för den Robert Noord

Tack Robert Noord och tack Svenska Dagbladet. Nu har ert samarbete burit frukt. Med perfekt timing inför den kommande kongressen spelar Robert Noord ut "vinster i välfärdskortet" och vill på så sätt kratta manégen inför helgens allmänpolitiska debatt. Inte ens självaste Niklas Nordström hade kunnat göra det bättre och jag förstår att SvD med glädje publicerar artiklen. DN och SvD älskar ju som bekant att hjälpa S med interna diskussioner, som i fallet med Mikael Damberg och RUT i vintras, så vi ska väl känna kollektiv tacksamhet till dessa välgörare antar jag.

Vad sen gäller sakinnehållet i Robert Noords artikel baxnar man. För det första är bilden av "svenska entreprenörer" som ska sprida "svensk välfärd" verklighetsfrämmande. Eller Attendo, Carema och ISS är att betrakta som svenska företag? Och att stirra sig blind på effektiviteten som ett fenomen åstadkommet enbart av privata vinstintressen är även det empiriskt felaktigt. Den största effektiviseringsvågen som dragit genom svensk välfärd var väl den som skedde under 90-talskrisen, långt innan privatiseringens evangelium sköljt över landet och vars frukter idag skördas av dom riskkapitaliser som Robert Noord håller så högt.

Den svenska välfärdsmodellen är hyllad utomlands just därför att den erbjuder en jämlik och högkvalitativ vård, omsorg och utbildning baserad på den offentliga driften och den gemensamma finansieringen. Av alla efter förmåga åt alla efter behov. I det offentliga går alla vinster som skapas, dvs allt mervärde, tillbaka till det gemensamma. Att sätta vinstuttaget i privat sektor som ett kvalitétsbevis är direkt felaktigt och antagandet baseras endast på liberal dogmatism och inget annat. För att ta ett empiriskt belägg i frågan kan vi ju se hur andra marknader har fungerat när vinstmotivet har styrt. Mackdöden inom bensinbranschen är ett talande exempel på där samhällsnyttan får stå tillbaka för vinstintresset.

Nä Robert Noord, du har ute på djupt vatten och om inte annat borde en så tydlig signal, som att SvD publicerar din artikel en dag innan vår kongress, få dina socialdemokratiska varningsklockor att ringa.

4 kommentarer:

 1. Noords och Sundbergs artikel är något av det dummaste och mest blåögda jag läst på ett tag presenterat under socialdemokratisk flagg.

  För det första så står det fritt för "svenska" välfärdsbolag att exportera den svenska modellen hur mycket de vill. För att göra det behöver inte vi svenska skattebetalare tillåta övervinster i svensk verksamheter som finansieras av våra skattepengar. Det är rent skitsnack.

  För det andra så tycker jag att själva framgångsfaktorn, för att inte säga "kärnan" i den svenska välfärdsmodellen, är att den är offentligt finansierad utan vinstintresse samt försedd med hyfsat bra resurser. Detta bäddar för ett välfärdsarbete som motiveras och drivs av solidaritet och empati, i motsats till av ekonomiska incitament. Arbetet blir något mer än vanligt vinstdrivet lönearbete. Så har vi haft det i Sverige till alldeles nyligen och det är detta som drivit fram och utvecklat den svenska välfärdsmodellen till något som kan sägas vara värt att "exportera". Ekonomiska incitament i första rummet för verksamheten strider emot detta och underminerar det på sikt.

  SvaraRadera
 2. Ola! Tack!
  http://annikahogberg.blogspot.com/2011/03/kapitalisterna-ar-inte-en-losning.html

  SvaraRadera
 3. Tack själv. Det är många som delar våra tankar i denna fråga. Det känns skönt.

  SvaraRadera