söndag 6 mars 2011

Sätt fotbojan runt Beatrice Asks förslagslåda istället

Man hinner inte sluta snacka om det förra debaklet på Justitiedepartementet förrän nästa kommer som ett brev posten. Nyss fick vi veta att polisens satsningar gått åt pipsvängen men det betyder inte att ansvarig minister Beatrice Ask tar och funderar över sin politik. Tvärtom är hon snabbt på banan igen med nya åtgärdsförslag. Denna gång ska hon sätta fotboja på 15-17åringar som döms för grova brott. Graden av stupiditet verkar bara öka för vart förslag som kommer från denna kvinna.

Jag känner nämligen väldigt många människor som har haft rätt mycket strul med lagen, jag har själv haft strul med lagen i den åldern, och att sätta en fotboja på en hård grabb , som berättar för alla polarna vilken tuffing du är, är ruskigt obegåvat. Problemet är nämligen inte att personen i fråga inte blir utslussad i samhället igen, problemet är att samhället inte har plats för killen. Eller rättare sagt, killen upplever inte att samhället har plats för honom. Det handlar alltså inte om att personen är inlåst eller övervakad, det handlar om delaktighet och gemenskap, om sysselsättning och mening.

Den allra största majoriteten av alla unga killar, för det är företrädesvis killar det handlar om, som begår grova brott är stigmatiserade och distanserade från samhället. Ingen vill ha att göra med dom, föreningslivet säger nej för dom är stökiga, skolan har gett upp och omgivningen tycker dom är idioter. Att befinna sig i den kontexten är destruktiv och skapar bara mer hat och mer aversion. För att komma till rätta med dessa problem krävs först och främst förutsättningar för dessa individer att bli en del av den samhälleliga gemenskapen. Det förutsätter att man undviker fördömanden stup i kvarten. För det andra måste vi våga ge dessa individer personlig hjälp, det kanske är så att vederbörande har någon dröm eller något mål, försök då uppfylla dessa drömmar och mål tillsammans med killen. För det tredje krävs det ett betydligt jämlikare samhälle där incitamenten för att begå brott av typ rån och stöld försvinner.

Dessa åtgärder är olika lätta att genomföra. Att sätta en fotboja runt anklen och tro att det skulle göra saker och ting bättre är ännu enklare. Det är därför minister Ask föreslår det. Men det är också därför det kommer misslyckas. Man tar inte tag i problemets kärna och då förvärras bara saker och ting.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar