tisdag 29 mars 2011

Säg inte Ja(S) till NATO:s förfrågan

Det är dags att börja fundera ordentligt kring vad som nu händer i Libyen. Den flygförbudszon som är upprättad har ett brett stöd och jag tror inte någon egentligen motsätter sig den insatsen. Att det sen är NATO som leder det hela kan man ha synpunkter på, det vore bättre om FN faktiskt hade den kapaciteten själv, men nu är det som det är med den saken.

Några fler flygplan lär det med andra ord inte behövas. Khaddafis luftförsvar och flygvapen har inte skuggan av en chans mot den nuvarande styrkan. Så vad svenska Gripenplan ska i Libyen och göra är obegripligt. Vidare kan den fortsatta insatsen starkt ifrågasättas. Det var väl inte meningen att FN skulle gå in och delta aktivt i det inbördeskrig som råder i landet? Och det är här frågan börjar bli riktigt problematisk. För att skydda civila en sak, det är vårt ansvar, men att delta i strider mellan militära grupper är något helt annat.

Man ska också ha klart för sig att det finns starka krafter som inget hellre vill än att Gripen ska få testas i ett krig. Det är dels en teknisk fråga, funkar planet som det ska, dels är det en PR-grej. För den svenska krigsmakten är Gripenprojektet en enormt viktig del och det skulle betyda massor för ett stort antal aktörer om fler Gripenaffärer skulle gå i lås.

För mig är det uppenbart att fokus i nuläget måste skiftas, från diskussioner kring vilka vapen som ska sättas in mot Khaddafi, till hur man uppnår dialog och fred i Libyen. För det är ju det alla vill ha, fred. Eller?

I Afghanistan valde man den hårda vägen, i Irak lika så. Forna allierade blev nya fiender och vi ser var det hela landade, total pannkaka. Khaddafi är en gammal polare till många europeiska ledare, nu är han plötsligt deras fiende. Hur svårt vore det för Sarkozy eller Berlusconi att lyfta luren och snacka med Khaddafi? Eller varför inte utse nån kändis till särskilt FN-sändebud? Det finns väl gott om gamla avdankade utrikesministrar som skulle kunna åta sig en sådan uppgift?

3 kommentarer:

 1. Klart att vi vill ha fred och demokrati i Libyen och i det samhällsbygge har Libyen säkert mycket att lära av den norska fördelningen av oljans rikedomar. Hur man förhandlar med en person som beordrar ut krypskyttar mot demonstrationer överlåter jag åt dig att förklara.

  Det känns som att Nordafrika och kanske även mellanöstern påbörjat en resa som i mycket påminner om Östeuropas förändringar på 90-talet. Under den resan kan vi gott visa danskar och norbaggar vad det finns för alternativ till deras gamla skrotfärdiga F-16 ;)

  SvaraRadera
 2. Det funka lysande att snacka med honom fram till alldeles nyligen och med tanke på att t ex Turkiet är med i NATO torde man inte ha några problem att snacka med folk som våldför sig på sin egen befolkning (läs kurderna).

  SvaraRadera
 3. Enligt aftonbladet innebär beslutet att JAS bara attackera saker som flyger ... vilket i stort sett är ingenting i dessa dagar. Det blir väl lagom? ;)

  SvaraRadera