tisdag 15 mars 2011

Risk för en andra tsunami i Japan

Situationen i Japan är extremt dramatisk. I ena änden har vi händelseutvecklingen för alla dom tusentals människor som drabbats rent konkret av tsunamin och jordbävningen. Dom människor vars hus raserats, vars anhöriga är försvunna eller döda och som räddningspersonalen försöker göra allt för att hjälpa. I andra änden står kärnkraftsfrågan. Händelseutvecklingen i Fukushima är mycket oroväckande, för att inte säga alarmerande, och var det hela ska sluta vet ingen i nuläget. Förtroendet för regeringen och företaget som äger reaktorerna sjunker förmodligen för var timme som går och ursäkterna känns väldigt tomma just nu.

Vad som händer nu är en katastrof. Att säga detta kan kännas som att slå in öppna dörrar men skälet till att jag ändå vill poängtera detta är att nu gäller det att vara vaken och hålla signalspröten ute. Den japanska börsen rasar, ekonomin utsätts för enorm press och allt är fokuserat till nuet. Inte många väljer att även lyfta sin blick och se bort mot horisonten. Vad är det som komma skall?

Några som definitivt gör det är katastrofkapitalisterna. När den vanliga garden är sänkt ser dessa investerare möjligheterna till enorma klipp genom att köpa upp tillgångar och resurser som för tillfället ligger blottade eller sargade. I ett land som Japan, där jämlikheten i befolkningen är relativt stor och systemet på sätt och vis är helt unikt, finns det massor av möjligheter för denna grupp kapitalister att gynna sig själva på den utsatta befolkningens bekostnad. Den tsunami som svepte in över landet riskerar att få en efterföljande ekonomisk dito och frågan är om inte skadeverkningarna av en sådan kan bli än värre än dom vi ser nu. För precis som vattnets skadeverkningar kommer påverka generationer japaner riskerar den ekonomiska vågen att göra det samma.


För ett mer utvecklat resonemang i frågan om katastrofkapitalismen rekommenderar jag Naomi Kleins bok "Chockdoktrinen" och Japans unika ställning i fråga om välmående befolkning rekommenderar jag "Jämlikhetsanden" av Richard Wilkinson och Kate Pickett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar