onsdag 30 mars 2011

Regeringsmakten är uppenbarligen viktigare än individerna

Det börjar bli lite larvigt nu. Regeringens reformer sågas en efter en och samtidigt försöker dom tre små borgarknattarna plocka politiska poäng genom att driva opposition på sig själv. Maktbegäret är så stort att dom följer Moderaternas minsta vink vid voteringarna men att sen stå upp för sina egna beslut är en annan femma. Störst är hyckleriet inom KD, sjukförsäkringen är och förblir regeringens mest hänsynslösa reform och KD har varit med på varenda del i den. Ändå gnäller man om att människor kommer i kläm och att systemet är fyllt av brister.

Och en sak ska man ha klart för sig, hade KD menat allvar med sin kritik mot sjukförsäkringen hade man gått till oppositionen för att lösa frågan. Det är nämligen så den svenska inrikespolitiken har fungerat traditionellt och det är därför detta landet varit så framgångsrikt. Samförstånd, samverkan och breda uppgörelser har varit en av den svenska modellens absolut största styrkor. Dom borgerliga partierna har dock dom senaste fem åren valt att frångå denna princip. Att det är Moderaterna som vill ha det så är givet.

Men för dom tre andra borgerliga partierna måste det bli allt mer uppenbart att den moderatledda regeringen struntar fullständigt i andra frågor än sina egna. Moderaterna ÄR nöjda med hur sjukförsäkringen ser ut, på något annat sätt kan man inte tolka den totala passivitet som uppvisas i frågan, och därmed blir det ingen förändring.

Blockpolitiken har hittills haft tre tydliga vinnare i MP, SD och M. Övriga partier har varit klart missgynnade. Frågan är hur viktig regeringsmakten är för KD, FP och C. Och framförallt, är regeringsmakten viktigare än dom individer som man påstår sig vilja värna. För vilken rätt har den utförsäkrade och sjuka, vilken rätt har den arbetslöse fas 3:aren?

2 kommentarer:

 1. Men Ola, rätt eller fel så anser säkert Kd, FP och C att en regering med S, Mp och V är sämre för de flesta än Alliansen.

  Vill S försöka få till ett mittensamarbete så är det väl dags att börja markera mot V i första hand.

  Vi ska inte ha vare sig V eller SD i en regering.

  Att S inte kom ihåg det kostade kanske förra valet. Det kan mycket väl kosta S nästa val också.

  SvaraRadera
 2. Så för 1000 kr i skattesänkning är det med andra ord OK att kasta ut folk ur sjukförsäkringen då om man ska tolka din framställan kring C, KD och FP. Det skulle alltså handla om utilitarism och en sammanvägning av den totala största lyckan. Ett cyniskt och grymt sätt att se på det såfall och en direkt uppmaning att genomföra tvåtredjedelssamhället. I linje med ett sådant resonemang vore det alltså helt ok att utnyttja folk lite hur som helst eftersom det, förutsatt att det ger största möjliga lycka till mer än 50% av befolkningen, kan anses motiverat. Fast just det, det kallas ju Fas 3 idag.

  SvaraRadera