lördag 26 mars 2011

Juholts linjetal. En första inblick i en ny väg fram

Eufori råder! Äntligen! Nu ska vi börja driva socialism i det här parti! Håkan Juholt går ut stenhårt och om han nu fullföljer vad han insinuerar i talet kommer det bli en ganska stor omläggning av socialdemokratins förhållningssätt till politiken!

Det jag gillade allra mest var att Juholt problematiserade äganderätten och mervärdet. Vem äger vad och vem tar del av överskottet som skapas? Det är frågor som jag har efterlyst inom partiet sen jag gick med och nu äntligen står vår partiledare och driver på starkt för det offentliga ägandet och fördelningspolitikens nödvändighet för en fungerande och utvecklande välfärdsstat.

Ska man vara lite kritisk kan man undra var miljöfrågorna tog vägen. Där var ett och annat inspel men på det stora hela kunde han kanske lagt lite mer tid på det hela. Och sen givetvis Libyen, inte för att ett installationstal ska vara allt för fokuserat på nuet men att klargöra var vi står vore bra. Urban Ahlin i all ära men internationalismen ska föras av vår partiledare först och främst. Där har dessutom Juholt en enorm kompetens att gräva ur så där känner jag mig trygg.

Talet var fyllt av oneliners och det är mycket svårt att välja ett citat som sammanfattar talets kärna. Men där är en lysande passage som på sätt och vis sammanfattar socialdemokratins stora utmaning. Den handlar om hur vi löser medelklassens livspussel och jag tycker det är en bra utgångspunkt för den fortsatta diskussionen:

"Social demokrati är någonting så enkelt och självklart , som att kunna lämna sina barn på förskolan eller i skolan och känna sig trygg med att de har det så bra att man inte behöver stressa från jobbet - med den där klumpen i mage - för att hinna hämta före utsatt tid."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar