onsdag 16 mars 2011

Jag tänkte jag skulle hjälpa Försvarsmakten att rekrytera soldater

AB Svensk yrkesmilitär är i rekryteringstagen igen. Tidigare var det frågor om jag ville skydda min farmor, rädda nödställda eller värna demokratin som var konceptet. Den som svarade ja på dessa frågor uppmanades att söka sig till krigsmakten eftersom det tydligen är denna organisation som står för just dessa värderingar. Kontentan av det hela är att man uppenbarligen inte vill dessa ting om man inte vill vara med och kriga.

Nu verkar det som om man lagt om strategin. Det funkade uppenbarligen inte med föregående plan, vi kan ju kalla den för plan A, och då fick man ta till nästa plan, som vi kan kalla plan B. Plan B går ut på att framställa sig som verklighetens företrädare. Krigsmakten visar upp hur verkligheten ser ut och alla vill ju ha verklighetsförankring, alltså måste man skriva in sig som yrkessoldat. Lysande koncept, vattentät idé, har nog någon strateg på högkvarteret, eller en PR-konsult, tänkt.

Men nu har plan B några brister. Det har visserligen alla militära strategier, det är ungefär som med kärnkraftverk, man får helt enkelt acceptera att det finns en liten risk att allt går åt helsike. Hur som helst, plan B förlitar sig på sanningssägande. Bristen som föreligger är dock att trots sin sanningsiver säger den inte hela sanningen. Den visar nämligen inte allt som militär verksamhet handlar om. Och det är klart, inte kan man visa allt för det finns ju hemliga saker inom det militära som måste skyddas och sen är ju krigsmakten en väldigt stor makt med väldigt många mojänger så det vore ogörligt att visa allt. Såklart liksom, det fattar ju vem som helst.

Dock är där några bitar som i alla fall jag skulle vilja lägga till plan B. Mest för att stärka varumärket och för att ge just sanningsvärdet lite mer tyngd. Så här är mitt bidrag till krigsmaktens sanningssägande:

(OBS! Om du är känslig ska du INTE fortsätta titta då inlägget fortsättningsvis innehåller mycket starka bilder hämtade från just verkligheten. Jag börjar dock med en sagobild för att fylla ut utrymmet ner till dom verkliga bilderna.)Och nu lite verklighet:

Sen kan du läsa vidare om andra verkliga saker som krigsmakten sysslar med här.

Välkommen att söka tjänsten. Den går att finna bland annat på Arbetsförmedlingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar