söndag 27 mars 2011

Den ofrivillige korvkiosksterroristen?

Alltså nån hejd på tokstolleriet får det väl ändå vara. DBF, Djurens befrielsefront, har av någon mycket oklar anledning gett sig på en korvkiosk i Göteborg. Denna korvkiosk symboliserar tydligen köttindustrin och en korv med mos är väl då ett hot mot grisarna. Vad dom tror sig uppnå med att ge sig på en småföretagare som säljer en fullt laglig produkt kan man ju undra och om det nu finns någon form av folklig opinion i frågan om päls är ju opinionsvinden något annorlunda när det gäller en smal med bröd.

För mig är DBF:s och andra djurrättsorganisationers utomparlamentariska verksamhet fullständigt absurd. Vi har ett juridiskt system grundat i den representativa demokratin. Att då ta till, för människor, direkt livsfarliga metoder främjar ju knappast djurens välmående. Om man nu har en sådan glöd för en fråga bör man ju använda den för att elda på debatten med ord, inte genom att tutta fyr på korvaluor*.

Sen anser jag att större resurser måste läggas på att skydda fullt lagliga verksamheter som både kött- och pälsindustrin trots allt är. Vi spenderar miljarder på att sätta dit diverse andra terrorister men jag har en känsla av att dom som med våld angriper människor inom djurnäringen kommer lite lättare undan. Frågan måste på allvar diskuteras hur länge dessa grupper ska få hota och kränka vår demokrati.

*skånska för korvkiosk

6 kommentarer:

 1. Vad är det för livsfarligt med ekonomisk skadegörelse?
  DBF ställer sig aldrig bakom aktioner där det finns risk för varken en människa eller annan arts liv.
  DBF är inte terrorsiter, under alla dessa år som ALF/DBF existerat (Animal Libertion Front) så har aldrig ngn människa dödats.

  Jag kan inte säga varför man väljer att angripa ngt så litet som en korvkiosk men jag har full förståelse för tillvägagångssättet.
  Att sitta pacifistiskt och tro att man kommer förändra något genom att klicka på "I don't like this" på FB är bara löjligt.
  Man förändrar sällan nånting genom att bara stå helt handlingsförlamad. Ekonomiska sabotage är ett sätt som rent historiskt fungerat väldigt bra.

  SvaraRadera
 2. Mordbrand bör väl ändå anses utgöra en risk för människors liv och hälsa. Det är därför det kallas "mord"-brand.

  Det stämmer ju inte att man aldrig skadat någon art. Vid varje minkutsläpp avlider massor av minkar genom svält, överkörningar och liknande. Dvs genom agerandet som DBF har dör dessa djur de facto tidigare än dom gjort om dom inte blivit utsläppta.

  Att verkar inom demokratins gränser och ramar är inte att sitta passiv. Men man följer den lag som vi gemensamt stiftat.

  Och ekonomisk skadegörelse rent generellt är väl i allra högsta grad livsfarlig. Antalet självmord bland folk som konkursar lär, utan att jag nu pallar rota fram statistik på det, vara högre än bland folk som inte konkursar. Bara för att ta ett trivialt men logiskt exempel på hur ekonomisk terrorism kan vara hälsovådligt.

  SvaraRadera
 3. Men fy f-n för internet!

  Hade ett inlägg åt dig här som jag hade velat se dina synpnkter på, du är ju trots allt poltiker och så försvann precis allt när jag skulle skicka och ngt fel uppstod.
  Nej fy sjuttsingen säger jag.

  kanske orkar jag skriva om allt en dag. Just nu så blev jag bara bitter.

  tack för ditt svar dock.

  SvaraRadera
 4. Jag känner igen det. Kör alltid ctrl+c innan du skickar nåt.

  Jag tror för övrigt att vi kan enas om att vi inte kommer att enas i själva sakfrågan och så är vi nöjda med det.

  SvaraRadera
 5. Nej det är jag övertygad om att vi nog inte gör. Dock hade det varit kul o se hur en verksam politiker hade ställt sig till mina åsikter här, jag tror nämligen även ni får lite av sakerna kring bakfoten varför sådana här saker sker som de gör. För det är väldigt vinklat i media och istället för att fokusera på "vad får dessa människor att gå så här långt för djurens skull?" sopar man det bara under mattan som meningslös skadegörelse eller i värsta fall terrorism.
  Det är väldigt synd för man kommer inte få mindre attacker av sådan här grad om man bara sopar problemet under mattan, det är ett typiskt svensk åtagande förövrigt o sopa saker under mattan o hoppas de försvinner.

  Förövrigt ställer jag mig inte bakom attacker på enskilda privatpersonerna små företag som denna kiosk då jag anser att även om metoderna många gånger är rättfärdigade i mitt tycke, så ska de nyttjas till de som verkligen är de rejäla horribla företagen bakom djurplågeriet vi ser. Jag vet ekonomist sabotage är olaglig, det är därför det är så effektivt.
  Kika bara på hur mkt gott som kommit ur ALF's tillslag i bla England där man genom sådana här metoder lyckats stänga ner pälsfarmer och även ett företag som ägnade sig åt horribla djurförsök, som efter ALF varit där uppdagades i media och där företaget inte fick några sympatier alls från allmänheten.
  Så metoderna fungerar jättebra, ekonomi är det enda dessa företag lyssnar till.
  Och min poäng här är att du som då är politiker, även om du inte sitter högst upp i regeringen så kan du ta till dig om varför går vissa människor så här långt för att hjälpa djur? Och inte för att du ska tycka det är rättfärdiga metoder, men kanske du själv kan börja ta ansvar för att få in ändringar inom djurhantering även på politisk nivå, eller iaf lyfta frågan. För dessa företag lyssnar inte till namn underskrifter och folk med plakat. De kör på bara.. de har ingen empati alls, bara pengar som styr.

  SvaraRadera
 6. Problemet som uppstår när man börjar hänge sig åt politiserat våld är att avgöra när det är befogat eller inte. Det blir en subjektiv bedömning och någon konsensus kring när det är legitimt är svårt att nå. Folkrätten och konventionen om dom mänskliga rättigheterna är samlade försök att nå fram till någon form av konsensus och du ser ju hur det följs.

  Med andra ord blir försvar av en verksamhet lika legitimt som anfall mot den samma om våld som metod tillämpas. Då skulle alltså minkfarmarna, företagen eller korvkioskägaren ha lika stor rätt att försvara sig med våld mot angrepp. Anser du att minkfarmarna och korvkioskägarna ska få lov att våldföra sig på DBF:s egendom också? Om ditt svar är nej är du inte konsekvent, om du svarar ja är det en samhällsmodell som jag inte vill leva i.

  SvaraRadera