torsdag 31 mars 2011

Danmark är inte bara ruttet, det är sjukt.

Då var danskarna igång igen. Var dom började har jag glömt, raden av dumheter börjar bli oöverskådligt lång nu. Men bara dom senaste dagarna har två direkt främlingsfientliga förslag lagts som borde få både EU, FN och diverse konventioner att lyfta på ögonbrynen. Det första förslaget är att folk med "utländskt utseende" ska visa pass när dom reser över t ex Öresundsbron, det andra förslaget är att invandrare ska tvingas förskottera välfärdstjänster.

I det första fallet bör man diskutera om inte Danmark bryter mot dels den nordiska passöverenskommelsen, dels mot Schengen. Det blir då även ett hot mot den fria rörligheten för människor. Ett av EU:s fundament med andra ord.

I det andra fallet är det en horribel tanke att man ska tvingas förskottera välfärden. Välfärd är inte en vara på en marknad som inhandlas efter betalningsförmåga. Genom att föra in ett krav om att betala för en tjänst innan den utnyttjas tar man bort hela idén om just välfärd. Den ska ges till den som behöver det och alla ska bidra till den efter förmåga. Om Danmark frångår detta baserat på etniska principer är det frågan om man inte bör diskutera Danmarks legitimitet som demokratisk stat. Det börjar snarare likna apartheid.

Det bisarra i hela den danska sörjan är att ingen än så länge kunnat definiera vem som ser ut som "utlänning" eller inte. Med tanke på Danmarks koloniala historia på Grönland kompliceras dessutom definitionen ytterligare. Och om en vit sydafrikan kommer till Danmark är det alltså lugnt, men om en mörkhyad skåning kommer är det passkontroll som gäller. Ni hör själva hur sjukt det blir. Men jag är beredd att drista mig till att Danmark börjar likna ett sjukt land med en brunfärgad förkylning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar