fredag 4 mars 2011

Byråkratiska ting. Fallet CSN

Idag när jag kom hem möttes jag av ett litet glatt kuvert från CSN. Denna underbara myndighet vill att jag ska specificera mina inkomster för inkomståret 2009. Det har jag inget emot att göra och skulle det nu vara så att jag tjänat över fribeloppet, vilket jag inte tror jag har, så betalar jag gärna tillbaka dom pengarna. Jag tror jag fick göra det för inkomståret 2006 och det är ju inte mer än rätt. Sen kan jag ju tycka vad jag vill om det där med fribelopp.

Men nu till det lite mer irriterande. Jag arbetade som lärare under våren 2009 och fick då givetvis lön för detta. Som en konsekvens av att jag slutade mitt jobb den 18 juni fick jag en sista löneutbetalning med semesterersättningar och ferielöner den 27 juli. Enligt CSN:s sätt att se på verkligheten har jag då tjänat dessa pengar under andra halvåret och därför läggs denna inkomst till på fribeloppsgränsen under detta halvår. Trots att jag alltså inte jobbat en timme av denna inkomst på det andra halvåret anses jag ändå ha tjänat pengarna då. CSN skyller på att "det är inte vårt fel det är så Skatteverket räknar också" och det må vara hänt. Men det gör ju inte det hela mera rätt.

För konsekvensen av detta bli att jag, om jag någon gång i framtiden eventuellt kanske kan tänka mig att plugga och få studiebidrag, måste berätta för min arbetsgivare att jag vill ha ut all min semesterersättning och liknande varje månad istället för att få den i en klumpsumma. Nu fick jag ju dessutom gå för att mitt förordnande gick ut vid terminsslutet och jag hade ingen aning om huruvida jag skulle jobba, plugga eller vad som under hösten. Så det var ju lite svårt för mig att säga till om att få detta utbetalt tidigare, i t ex februari, för jag visste inte alls hur det såg ut i juni vid den tiden.

Sådant här gör mig uppriktigt sagt förbannad. Det är ett överbyråkratiserat system och ett sätt att se på mitt arbete som jag inte kan begripa vitsen med. Det finns säkert någon ekonom som tycker detta är jättekäckt och verkligen inte kan se problemet men jag lär inte vara den första och definitivt inte den sista som drabbas av det här. Det är ett direkt slag i ansiktet på mig som försöker försörja mig genom arbete istället för att gå på bidrag eller A-kassa en månad innan jag börjar plugga.

Tack för en förstörd början på min helg CSN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar