måndag 21 februari 2011

Vem stödjer friheten egentligen?

Frihetsvågen rullar vidare i Mellanöstern och den ena arabstaten efter den andra får uppleva folklig resning. Som jag tidigare har skrivit är det dock inte helt enkelt att se vem det är som reser sig och vilka mål dom har. Det enda man kan vara säker på är att andra krafter än dom som sitter vid makten idag vill ta över. Huruvida dessa krafter är "bättre" eller "sämre" än sittande maktelit är det inte många som talar om.

För många oroar sig för att t ex islamistiska styren ska ta vid. Och då är plötsligt inställningen till upproren en helt annan. När Muslimska Brödraskapet  kom på tal i Egypten fick västvärlden tuppjuck och plötsligt var nog Mubarak bättre ändå. I alla fall om man ska tro amerikanska sändebud. Så frågan man t ex bör ställa sig i Libyen är vem som är bättre och sämre än Khaddafi.

Jag hoppas innerligt att Khaddafi tvingas bort. Han är en av dom mest kända diktatorerna under dom senaste decennierna men han har varit smart, han har anpassat sig efter tidens strömningar och det är därför han har kunnat sitta så länge vid makten. Och han har givetvis belönats också. Brittiska BP har ju t ex varit snabba att utnyttja Khaddafis mer västvänliga manövrar. Så man kan ju fundera på hur stort stödet för dom frihetsivrande libyerna egentligen är.

2 kommentarer:

 1. ALLA är berusade av de senaste demokratins segertåg i arabvärlden.
  INGEN har befattat sig med vad framtiden skall bli för dessa människor som förväxlar mat med demokrati.

  Det som utlöste revolterna var inte törst efter demokrati utan en högst verklig HUNGER och massiv arbetslöshet.
  Frustration över stigande matpriser, hög arbetslöshet och gamla etniska/religiösa motsättningar som har flammat upp och fått sitt eget liv.

  I Bahrain är konflikten mellan styrande Sunni och Shia – Iran vill se Shiamuslimer vid makten.
  Alltså en demokrati enligt västerländsk modell skulle bara innebära maktöverföring från Sunni till Shia.
  Iran vill se till att USA:s 5:e flottan som är baserad i Manama, Bahrain är inte kvar i där.

  Italiens utrikesminister talar om att ett islamiskt emirat som utropats i Benghazi.
  Är det ett tecken på demokratisering?
  Jag tror att det är ett tecken på att det här kan gå hur som helst.

  Vi ser i skrivande stund att hela regionen destabiliseras, och alla vet vem som önskade destabiliseringen för att ha inflytande i hela regionen.

  SvaraRadera
 2. Varje folk måste få välja sin väg via demokratiska val. Problemen brukar uppstå när andra lägger sig i.

  Ja, en destabiliserad region eller nation gynnar katastrofkapitalisterna i första hand om man ser på dom senaste 40 årens utveckling.

  SvaraRadera