onsdag 2 februari 2011

Regeringen är svaret skyldig

Regeringen har drivit sin version av den så kallade arbetslinjen i snart fem år nu. I början var det stora reformer av befintliga system som gällde, nya åtgärder och förslag realiserades och det hela målades upp som nytänkande. Sjösättningen blev spektakulär men ansågs komma av sig lite pga finanskrisen. Dock var det samma metod före som efter kraschen hösten 2008. Svaret hette alltid skattesänkningar.

För några veckor sedan fick vi också beskedet om att den framtida arbetslinjen som Moderaterna tänker driva är likadan, mer skattesänkningar. Idéerna är således slut, om man nu kan anse att skattesänkningar är en idé, men nu börjar också konsekvenserna av "hungriga vargar jagar bäst"-politiken att visa sig.

Utsatta grupper får alltid ta smällarna när kapitalistiska samhällen förändras. Ju mer kapitalism desto större blir smällarna och när man kombinerar en korporativistisk stat med minskade offentliga åtaganden blir konsekvenserna förödande. Perversioner som Fas 3, där staten betalar för att människor utnyttjas, är bara ett av en rad exempel på statsmaktens subventioner till företag på vanliga människors bekostnad. Egendomsöverföringen av gemensamma tillgångar till privata händer är en annan.

Regeringen måste ta ansvar för denna utveckling och det är regeringen som är svaret skyldigt på hur problemen ska lösas. Eller det kanske rent av förhåller sig så att det är så här regeringen vill ha det? Det är en skrämmande men högst realistisk tanke.

2 kommentarer:

  1. Ola har svårigheter skilja mellan högkonjuktur och lågkonjuktur. Sista dec. månad som S-regering hade makten 2005 efter 4 års högkonjuktur var arbetslösheten i Sverige 7.4 procent. Och dec. 2010 efter 3 års lågkonjuktur var den exakt samma 7.4 procent. Siffrorna måste betyda att S-regeringens arbetsmarknadspolitiken under högkonjuktur måste vara sämre än Alliansens under värsta lågkonjukturen sen i 1930-talet, så enkelt är sanningen utan S-hyckleri. Siffrorna är hämtade från Ekonomifaktas månansstistik ( källa SCB, AKU )

    SvaraRadera
  2. Man ska ha rent mjöl i påsen innan man anklagar andra för att hyckla lasse. Så om du istället ser på AKU från december 2006, sista månaden då regeringen Persson hade ansvaret, så ser du att den relativa arbetslösheten i gruppen 16-64 år var 4,6 procent. 2005 var samma siffra 5,4 procent. Dessa siffror är hämtade direkt från SCB (http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____217839.aspx) och har inte tagit omvägen kring SN:s propagandasida "ekonomifakta".

    SvaraRadera