tisdag 15 februari 2011

Lotta ut ombudsplatserna på kongressen!

Kriskommissionens rapport ser lovande ut än så länge. Har bara läst inledningen men fortsätter man med dom ansatserna som beskrivs där är det bra. Framförallt är det glädjande, om än deprimerande att det kommer så sent, att man nu kritiserar vinsterna i välfärden på ett mer uttalat sätt.

Jag satt nämligen och funderade på det där häromdagen. Kongressbesluten fattas av våra ombud, ombud som i regel plockas ur eliten inom partiet. Det är kommunalråd, AK-ordföranden och andra höga företrädare som har chans att bli framröstade som kongressombud. Besluten och debatterna på kongresserna blir också därefter. För känslan jag ofta har är att frågor som rör rent ideologiska ställningstagande inte blir behandlade utifrån visioner och framtidsdrömmar utan av vardagspragmatism. Något som inte är speciellt förvånande när det sitter en hel drös med realpolitiker som alltid tänker hem i kommunen och ser konsekvenserna av olika ställningstagande utifrån sin egen lilla kommunhorisont.

Det är begränsande och det blir lätt visionslöst. För helheten försvinner fort om man inte kan lyfta näsan över kommungränsen och ideologin och idéerna får stå tillbaka allt för mycket för att man som framträdande företrädare inte vill dra det tunga lasset av olika beslut hemma i sin kommun.

Nöten är enormt svår att knäcka, hur kombinerar man realpolitik och vardagsslit med framtidstankar och visioner. Däri ligger en enorm utmaning och frågan är hur man på ett praktiskt och realistiskt sätt kommer till en lösning. En helt "galen" lösning kunde vara att man lottar ut ombudsplatserna på kongressen. Då bör man få en god spridning på åsikter och företrädare. Men det lär ju knappast ske. Det blir en intressant debatt att följa på kongressen om lite mer än en månad. Jag ser fram emot det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar