onsdag 9 februari 2011

Dubblad löneökning till våren då!

Släpp vinsterna loss det är vår! Bolagen gör rekordvinster och efter effektiva rationaliseringar i finanskrisens spår rasar nu vinsterna in på kontot. Och det här är ju riktigt goda nyheter. För det innebär att bolagen mer än gärna betalar in delar av vinsten till den gemensamma välfärden, det innebär att massor av aktieägare kommer pumpa in 30 procent av sina vinster i den allmänna ekonomin och det innebär att det finns massor av utrymme till löneökningar i den privata sektorn. Marknadsekonomin blomstrar och manan från himlen kommer att regna ner över oss alla.

Eller inte. Skatteplanering och sänkta skatter leder till att massor av inkomster går förlorade för den gemensamma kassan, ojämn fördelning av inkomsterna leder till ökade klyftor och att löneökningarna skulle bli radikalt annorlunda är orimligt eftersom det  t ex kan vara "inflationsdrivande" eller något annat snyggt begrepp. Det är nämligen inte inflationsdrivande eller dylikt att direktörer och storägarna på börsen köper en bil för två miljoner kronor istället för en bil för en miljon kronor. Men om Svensson skulle få för mycket i plånboken är det katastrof.

Sen kan man ju faktiskt ta och fundera på vem det egentligen är som betalar för dom där stigande vinsterna. För nog är det så att man måste se bortom begrepp som effektivitet och rationalisering som förklaring på allt. Till syvende och sist är det alltid människor av kött och blod som står bakom vinsterna. Frågan är bara om samma människor får ta del av dessa.

1 kommentar:

  1. Jag ser positivt på höga löner om de delas ut i ett system där man kan se en logik i det hela.

    Problemet med näringslivet är att vi lagt över makten från våra pensionsfonder till en grå massa ekonomer som glatt festar på stora delar av avkastningen. Dels i form av höga avgifter men också i form av att man på oklara grunder delar ut stora sjok av vinsterna i form av bonusar. Extremfallet är Carnegie, där man delade ut hälften av vinsten i till personalen.

    Lösningen är i mitt tycke att vi återför makten till oss själva. Äger vi en andel av ett företag via en pensionsfond skall vi också kunna göra anspråk på de röster kapitalet ger. När de som röstar på bolagens årstämma inte hoppas kunna motivera egna bonusprogram med att säga jag till andras faller systemet.

    SvaraRadera