fredag 25 februari 2011

Den naive kommunisten Jan Björklund

Naivitet, så heter det tydligen när borgerliga politiker skänker skattepengar till privata aktörer. Naivitet, så heter det tydligen när dogmatiska nyliberala teorier förs fram som givna sanningar. Naivitet, så heter det tydligen när politiker leker med barns framtid. Naivitet Jan Björklund, sträcker sig inte självinsikten längre än att du skyller på blåögdhet?

Om man kan gömma sig bakom naivitet, när man tar horribla beslut som går ut över skattebetalarnas pengar och barnens utbildning samtidigt som man drivit en av dom mest hårdnackade linjerna som svensk politik har sett på många år, då har man banne mig inte mycket skinn på näsan. För ingen har väl varit så säker som Jan Björklund på att hans väg varit den enda vägen? Fast att han deterministiskt och dogmatiskt drivit en slags "vetenskaplig liberalism" kanske kan förklaras av att han, enligt Maud Olofsson, nu uppenbarligen visat sig vara kommunist. För "den som vilja låta Skolinspektionen granska verksamheter äro kommunist" lyder ju det Olofssonska evangeliet.

Det värsta är att Björklunds naivitet är helt medvetna val, grundade på kapitalistisk vurm och fanatisk nyliberal tro. Och än värre är att stora delar av regeringens arbete i så fall drivs just av "naivitet". Naivitet i detta fallet är nämligen synonomt med ideologi. Björklund har gjort saker av ideologisk övertygelse, inte av rationalitet, och som politiker är det direkt farligt att inte se till verkligheten utan istället högtravande följa den ideologiska kompassen till punkt och pricka. Men om man granskar jobbcoacher, Fas 3, subventioner till McDonalds, elmarknaden, miljöpolitiken, barnfattigdomen m.m så ser man ganska snart att just ideologi och inte pragmatism styr regeringens politik.

"Man ska inte leka politik med människors liv" myntades en gång av nån britt som jag glömt namnet på och detta borde Jan Björklund och hans regeringskollegor ta till sig, snarast.

2 kommentarer:

 1. Jag älskar inte Björklund.
  Men kanske borde du se sambanden.
  Vem genomförde kunskapens symboliska devalvering.

  Ursäkta: Han hette Naiva Persson.

  Kommunalisering av kunskap leder ovillkorligen till kommunaliserad kunskap.

  Just då slutade jag att rösta.

  Och nu bor vi i soppan.

  SvaraRadera
 2. Skulle du vilja vara vänlig och förklara för mig vad det spelar för roll om lärarens lönekuvert skickas ut från Stockholm eller ifrån Töreboda? Ansvaret för utbildningen av lärarna och läroplanens utformning ligger ju på staten. Kommunaliseringen innebar ju framförallt att lärarna gick från statsanställning till kommunalanställning.

  (Och nej, frågan är inte ironisk, jag är allvarlig och vill gärna ha ett svar då man ofta hör detta argument framföras men sällan får någon förklaring vidhängande.)

  Synd att du slutade rösta.

  SvaraRadera