onsdag 16 februari 2011

Borgarna måste vara ordentligt oroliga med tanke på deras kommentarer

Kriskommissionens rapport har givetvis gått som en svallvåg genom politiker- och media-Sverige. Alla som kan ha en åsikt har en sådan. Men åsikterna är ganska oväsentliga om man tänker efter. För dom är lika uppenbara som förutsägbara. Bara för att ta några exempel:

"Att det måste skapas "ett anständigt" samhälle, vilket en majoritet av svenskarna faktiskt vill ha. Slutsatsen går ut på att detta kräver mindre valfrihet. Hur navelskådande är det tillåtet att bli?" - Borgerliga Kristianstadsbladet

"Det är inte utan att man känner igen en hel del. Och har svårt att tro att detta ska lyfta Socialdemokraterna.
Kanske blir det så här om man vill beskriva ett partis själ, men politik är också att vinna förtroende och sträva efter att skapa majoritet."
- Borgerliga Kvällsposten

"Kriskommissionären och sosseadliga (Göteborgs-Görans dotter) Anna Johansson gör sig till representant för Eländessocialdemokratin när hon säger att det svenska samhället "är på väg att slitas isär." Problemet är att när ett parti avskärmar sig från väljarnas uppfattning att Sverige faktiskt fungerar ganska hyggligt, då rasar trovärdigheten." - Lika borgerliga Expressen

"Rörelsen vill framåt men blicken söker sig hela tiden till backspegeln.Att öka jämlikheten utan att friheten minskar är inte lätt. Men denna klassiska motsättning vill kommissionen inte kännas vid." - En borgerlig tidning till i form av Sydsvenskan

Som synes är det föga förvånande kommentarer som haglar från dom borgerliga ledarsidorna. Vad än S säger är det fel och S är dödsdömda. Att det skulle finnas någon form av legitimitet i jämlikhetskravet förnekas, att ojämlika samhällen är mindre funktionella samhällen sopas under mattan och att det totala välmåendet blir större om jämlikhet råder ignoreras.

Men det är det här vi har att slåss mot, det är det här vi måste hantera och jag är övertygad om att vi kommer att gå segrande ur den kampen. Kriskommissionen har gjort ett bra jobb och det är därför kommentarerna är så beska. Borgerligheten är rädd helt enkelt.

4 kommentarer:

 1. Katrine Kielos i socialdemokratiska Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinekielos/article8574676.ab

  Widar Andersson i socialdemokratiska Folkbladet:
  http://www.folkbladet.se/opinion/ledare/artikel.aspx?articleid=5535016

  ...för att ta ett par exempel. Man skulle kunna tro att du bara läser borgerliga tidningar...

  SvaraRadera
 2. Därför satte jag en länk till en ETC-tidning också. Och nu gällde ju inlägget borgerliga ledarsidor. Sen tror jag varken Katrine eller Widar skulle förneka att jämlikhet är att föredra framför regeringens politiska polariseringsprojekt.

  SvaraRadera
 3. Jag tror på ett jämlikt samhälle men baserat på individualistisk bas snarare än en kollektivistisk.

  Problemet är att politisk makt lätt går i arv. Här hittar vi Göran Johansons dotter, Thomas Bodströms pappa Lennart var minister på 80-talet och så råkade ju Carl Bildt vara gift med förre moderatledaren Gösta Bohmans dotter en gång för länge sedan.

  SvaraRadera
 4. Det finns gott om exempel inom alla politiska partier, inom alla företag, inom alla föreningar, kort sagt inom alla sammanslutningar av människor, där någon som är släkt med någon som har eller har haft en framträdande position kommer fram. Att man skulle diskvalificera alla sina släktingar från att vara framgångsrika är inte riktigt rätt tycker jag.

  Alla ska bedömas utifrån sin prestation och inget annat. Där är vi helt överens.

  SvaraRadera