tisdag 22 februari 2011

Ask faller som en fura, igen.

Justitieminister Beatrice Ask har en tendens att inte lyckas i sin gärning. Framförallt har hon en förmåga att jämnt och ständigt hamna i blåsväder och hennes taktik går alltid ut på att rida ut stormen. Hittills har hon lyckats ganska väl, vem minns inte dom gredelina kuverten, och därför får hon sitta kvar. Statsminister Reinfeldt gillar nämligen att omge sig av personer som problemen rinner av likt vatten på en gås. Frågan är dock hur statsministern ställer sig till dagens uppgifter om att Asks satsning på polisen är ett brakfiasko.

Det hela grundar sig på klassisk borgerlig kriminalpolitik. Mer poliser och strängare straff ger enligt denna teori färre brott och tryggare samhällen. Att det inte finns något samband mellan lägre brottslighet och strängare straff tas det ingen hänsyn till och att balansera på gränsen till polisstat är uppenbarligen inte heller det något som stör. Det framgår med all tydlighet av bland annat miljöminister Carlgrens vurm för den singaporianska rättsapparatens effektivitet vad gäller nedskärpningsbrott.

Dom samband som finns inom området pekar snarare på att jämlika samhällen med medborgare som har trygga livsvillkor har lägre kriminalitet. Och därför borde kriminalpolitik snarare handla om att jämna ut människors livsvillkor istället för att övervaka och fängsla otrygga och fattiga människor. Därmed inte sagt att inte poliser behövs men att satsa 3,4 miljarder på att lösa färre brott och ha längre utryckningstider känns inte riktigt genomtänkt. Framförallt inte när vi har ett samhälle där klyftorna mellan fattig och rik bara växer och växer för var dag som går.

Men å andra sidan, brotten som prioriteras är ju fattigdomsbrotten som stölder och inbrott medan ekobrottslingarna i större utsträckning går fria. Så man får väl tolka det hela som att ett villainbrott är betydligt allvarligare än att blåsa folket på miljarder varje år i den borgerliga föreställningsvärlden. Det är ju också en tydlig prioritering, helt i Askisk stil, kan jag tycka.

1 kommentar:

  1. Det låter i alla fall bra för en uppskrämd och livrädd medelklass att få höra hur många fler poliser det blivit.

    SvaraRadera