torsdag 17 februari 2011

Äntligen är antalet sysselsatta tillbaka på samma nivå

Äntligen! Nu är antalet sysselsatta tillbaka på samma nivå som före finanskrisen. Detta är mycket glädjande, dels för alla dom som nu har fått ett jobb att gå till, dels för den svenska politikens skull. Konsekvensen av det hela är nämligen att borgeriet inte längre kan skylla ifrån sig på finanskrisen så fort något är fel. Visserligen har dom ju alltid tidigare sosseregeringar att skylla på, Jan Björklund menar ju att det tar i alla fall femton år innan man kan se effekterna av hans fyra år vid rodret, men ju längre tiden går desto mindre trovärdig blir "det är inte vårt fel"-mentaliteten.

Vad man nu får börja utvärdera och diskutera är vad priset för den borgerliga politiken är och har varit. Någon har ju uppenbarligen betalat för alla dom skattesänkningar som genomförts men frågan är bara vem. Bidragssamhället kvarstår ju uppenbarligen, dock har bidragen i viss mån omfördelats från sjuka och utsatta till t ex företagsvärlden. Fas 3 är kanske det tydligaste exemplet på denna korporationspolitik.

Sen ska man inte förledas att tro att arbetslösheten på något sätt har försvunnit. 8,2 % är fortfarande arbetslösa, långt över dom nivåer som var rådande vid borgarnas maktövertagande, och med tanke på att Anders Borg menade att det rådde massarbetslöshet vid detta tillfälle torde denna procentsats benämnas som totalt haveri på arbetsmarknaden. Men sådana tongångar lär vi inte höra varken från regeringen eller DN och SvD. Dom har nämligen fullt upp med att måla upp bilden av det nya sköna Sverige och om dom mot förmodan skulle bryta den fasaden finns ju statsministern alltid nära till hands för att tala dom till rätta.

5 kommentarer:

 1. Ola / Det är väl bästa att du går in i Ekonomifaktas statistik över arbetslösheten, innan du blandar in socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiken. Längst ner i sidan över arbetslösheten finns månandsstatistik som lämnar ut följande siffror: Januari 2006 var arbetslösheten 8.3 procent och januari 2011 var den 8.2 procent.

  SvaraRadera
 2. Hur såg det ut i juli 2005 ... tsss...

  http://www.google.com/publicdata?ds=z9a8a3sje0h8ii_&met=unemployment_rate&idim=eu_country:SE&dl=sv&hl=sv&q=arbetsl%C3%B6shet

  SvaraRadera
 3. SCB:s AKU från december 2006, sista månaden under regeringen Persson, visar på en arbetslöshet i åldern 16-64 år på 4,6 %. (http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____217839.aspx) Om man istället går på 15-74 år får man 6,1 denna månad. Tänk som det kan bli när man använder sig av SCB istället för SN:s propagandasida eller google.

  SvaraRadera
 4. Tänk hur det kan bli om man använder SAMMA beräkningsmetoder för 2011 och t.ex 2005...

  Offentlig data från eurostat var det ...

  SvaraRadera
 5. 6,1% 15-74 år mot 8,2% 15-74 år. Du är fel på det som vanligt Jonny.

  SvaraRadera