fredag 4 februari 2011

19 ideologiska miljarder

Jaha medborgare. var vi 19 miljarder kronor rikare på ett bräde. Men underbart är kort, utebliven utdelning och minskat inflytande är konsekvenserna av det hela och dessutom ökas det privata ägandet på bekostnad av det allmänna. Egendomsöverföring från våra händer till någons händer kort och gott.

Bakgrunden till försäljningen av Nordeaaktierna påstås vara ekonomisk, statsskulden ska minskas, men att det skulle vara det övergripande målet är direkt felaktigt. Vore statsskulden det som regeringen prioriterade att minska skulle man låtit bli att sänka skatterna på arbete med 65 miljarder eller låtit dom 300 000 som betalade statlig inkomstskatt 2009 göra så även 2010*.

Det hela handlar helt enkelt om ideologi. Inkompetent styrning, medvetet eller omedvetet, gör argumentationen lättare men påståenden om att "säljhetsen" skulle vara någon rest från "gamla" moderater saknar bäring. Med tanke på hur mycket borgarna har sålt ut sen dom kom till makten 2006, och med tanke på hur dom har applåderat varje avreglering som S gjort sen Kjell-Olof Feldts ideologiska debakel, så är det svårt att se det som annat än helt vanlig moderat politik. Dessvärre färgad av allt mer nyliberala inslag, ivrigt påhejade av den sen igår nydanade halvsocialisten Maud Olofsson.

Men i vilket fall som helst, mindre folkmakt mer företagsmakt. Idag är bara en i raden av dagar då utvecklingen i det som ansågs vara världens mest jämlika land går mot högre Ginikoefficient.


*Riksdag & Departement #3 2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar