lördag 8 januari 2011

Vi måste se det från vår horisont

Jippi, en stor diskussion om höger-vänster inom S igen. Den gubben har vi ju inte stött på förr, eller hur? Jytte skriver på Aftonbladet, bloggosfären går igång och alla som "var med på 80-talet" nickar instämmande och tycker Jytte är jätteklok. Och visst är Jytte jätteklok, men Jytte ställer också upp en spelplan som inte gynnar någon och som framförallt inte har tagit hänsyn till alla spelregler.

Det är nämligen precis som några av mina bloggande kamrater skriver, det finns ingen motsättning mellan tillväxt och fördelning. Tvärtom är det varandras förutsättningar i mångt och mycket, det ena förstärker det andra och om vi inte har som huvudsakligt mål att behålla något slags samhälleligt status quo, vilket jag aldrig uppfattat att socialdemokratin har haft, så är en stark tillväxt mycket positivt förutsatt att den fördelas.

Men att ropa på tillväxt är enkelt. För tillväxt räknas inte i antalet arbetslösa, tillväxt räknas inte i lönenivå och tillväxt räknas inte i antalet människor som dukar under för det ekonomiska drevets hets att skapa mer pengar åt redan besuttna. Därför är det extremt viktigt att se under vilka villkor som tillväxten skapas och det är, precis här i skärningspunkten, som skiljelinjen mellan demokratisk socialism och allt annat går. Vi socialdemokrater måste nämligen se på spelplanen utifrån löntagarnas perspektiv. Det är denna grupp av människor som vår ideologi bärs fram av och det är här som vår bas finns. Utan denna förankring är socialdemokratin dödsdömd vare sig man kallar folk för höger eller vänster.

I detta ligger, som alla socialdemokrater vet, också solidariteten med dom svaga eftersom vi alla kan hamna där en dag, i detta ligger också solidariteten med våra utländska kamrater för vi är samma andas barn och i detta ligger också (och detta är viktigt) ett ständigt förhandlande med vår motpart, kapitalägarna och deras intressen. För det är genom samförståndet, som drivs av oss utifrån våra intressen, som tillväxten kan bli som störst och fördelningspolitiken kan bli som starkast. Med detta sagt inser också var och en att en socialdemokrati som tar utgångspunkt i den facklig-politiska kampen är den legitima och ideologiskt riktiga socialdemokratin. Något annat är ogörligt, något annat är fel och något annat är inte vad jag anser bör kallas socialdemokrati, varken höger eller vänster och alldeles oavsett vad SSU:are hittade på för 30 år sedan.

3 kommentarer:

  1. Bra Olle, precis där går gränsen mellan demokratisk socialism och Nordströms moderateri.
    Vi äre helt överens. Och jag gillar inte heller Jyttes rundpallar - hon borde vara mer precis.
    * tillväxt med grön och social profil
    * reformering av EUs premiering av kapitalet
    osv

    SvaraRadera
  2. Tack Bo!
    Ola ska det dock vara. :)

    SvaraRadera
  3. Ja, att ropa är enkelt, det är inte svårare att ropa på tillväxt än att ropa på bättre villkor för löntagarna.

    Ropa på ni, vem ska svara?

    SvaraRadera