tisdag 18 januari 2011

Polisen spelar GTA eller?

Polisen i Skåne ska använda datorer för att förutse var brott ska begås. Detta eftersom kriminella är förutsägbara och ofta handlar, utifrån ett brottsligt perspektiv, rationellt. Regnar det är man inte ute lika mycket kanske, är det mörkt kan det vara till fördel och så vidare. Det hela kan säkert vara jätteanvändbart.

Men frågan är var denna metod egentligen kommer att ge. Man kan nästan gissa sig till vilka områden som kommer att pekas ut och man kan även se att det är en viss typ av kriminella som kommer att jagas lite extra. Samtidigt finns det grovt kriminella som aldrig, eller med största sannolikhet väldigt sällan, kommer att pekas ut. Sådana kriminella är t ex ekobrottslingar, för jag har svårt att tänka mig att programmet pekar ut Stockholmsbörsen som plats för kriminella att hänga på, och samma sak är det med villaområden i Vellinge eller Danderyd.

När det gäller t ex våldsbrott kan man också diskutera hur effektivt det hela är. Om man matar in ärliga parametrar i programmet borde polisen göra slumpmässiga hembesök hos alla samhällsgrupper eftersom våld och övergrepp är mycket vanligare i nära relationer än att man blir nitad eller våldtagen ute på stan. Fast jag tvivlar på att resultatet av denna tekniska innovation blir större bevakning av och fler åtal mot familjefäder i Lomma eller Täby. Men man vet ju aldrig, vi får väl ge det hela en chans antar jag.

*GTA är ett datorspel och förkortningen står för Grand Theft Auto.

2 kommentarer:

  1. Det vore väl billigare och framför allt effektivare att bara lyfta på luren och höra med Leif G W...Han brukar ju ha det hela rätt klart för sig...

    SvaraRadera
  2. Ja det är helt klart ett alternativ.

    SvaraRadera