tisdag 4 januari 2011

Och den som åker ur är Åhléns. Om monopoliseringen av en marknad.

Åhléns "tvingas" lägga ner sin apoteksverksamhet. Detta för att konkurrensen är för stark och för att Åhléns har svårt att få lönsamhet i sina sex apotek. Vad som menas med "för stark" när det gäller konkurrens är ganska uppenbart. Det handlar inte om att konkurrensen är bra och gör att alternativen frodas, tvärtom är den så stark att bara dom företag med störst ekonomiska muskler överlever och det leder direkt till att marknaden monopoliseras på några få företags händer.

Konsekvensen av det är att marknaden med lätthet delas upp och att konsumenterna får betala priset, det betydligt högre, för hela kalaset. Vi har sett det i sektor efter sektor och när det gäller läkemedel är detta en extra allvarlig utveckling. Industrin är redan starkt kontrollerad av producentbolagens patenthets och att ytterligare penningstinna led införs i kedjan är starkt negativt.

Borgerligheten kommer givetvis i nuläget peka på att Konkurrensverket, som ska se till att det finns någon form av konkurrens men samtidigt ska se till att inte staten elller kommunen är för dominant så det blir för billigt, säger att det har etablerats apotek i Insjön, Rågsved och Hovsjö. Men frågan är om man var tvungen att avreglera ett av dom system i världen med högst förtroende hos allmänheten för att dessa tre orter skulle få permanent apoteksverksamhet. Jag tvivlar starkt på detta och det luktar mest svepskäl för en enorm kapitalöverföring av gemensamma medel till privata händer. Dessutom innebär det minskad insyn och mindre demokratiskt inflytande vilket bara det talar emot hela reformen.

Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen och monopoliseringen av apoteksmarknaden. Intressant men ledsamt.

2 kommentarer:

  1. När privata aktörer bli färre så kallas det oligopolisering. Annars håller jag fullständigt med i ditt inlägg. MVH Björn Andersson

    SvaraRadera
  2. Marknadens drivs mot monopol men det kan stanna vid oligopol där enskilda regioner eller sektorer är under monopol. Vi menar samma sak men väljer att benämna det olika. God fortsättning Björn och tack för kommentaren.

    SvaraRadera