måndag 10 januari 2011

Noam Chomskys "Skurkstater"

Igår kväll läste jag ut boken "Skurkstater - Den starkes rätt i världspolitiken" och återigen måste jag tacka personen som rekommenderade ytterligare en mycket läsvärd bok. Vilken höjdare!

Chomsky, lingvistikprofessor vid MIT, går i boken igenom hur begreppet "skurkstater" har tillämpats på olika stater genom åren och han ställer också frågan på sin spets, vem är egentligen att betrakta som en skurkstat? Slutsatserna som Chomasky drar går i stora drag ut på att många av dom stater som kallas för skurkstater mycket väl kan kallas för detta men förutsatt att dom definieras som skurkstater hamnar också en stor rad av så kallade "goda stater" inom begreppets ramar. USA ligger, föga oväntat, väl inom begreppets omfång och efter Chomskys redogörelse för amerikanska företeelser, såväl nationella som internationella, så börjar man ju undra hur det egentligen står till med vår värld och vår "västerländska" moraluppfattning.

Boken är från början av 2000-talet och det är ett tidshistoriskt dokument av stor vikt. Extra intressant blir det när man diskuterar utifrån termer om ekonomisk krigföring och i skenet av dom senaste månadernas diskussioner om valuta- och handelskrig kan man med lätthet konstatera att saker och ting knappast blivit speciellt mycket bättre sen Chomsky skrev sin bok.

I alla fall rekommenderar jag boken varmt till alla som känner för att vakna upp lite grann och om man lägger den till en samling bestående av t ex Naomi Klein och Howard Zinn så får man en lite annorlunda och betydligt mer ärlig bild av USA än den som matas via Svenska Hollywoodfruar och The Hills.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar