tisdag 11 januari 2011

Man undrar ju vem som tjänar på Haiti

Ett år har gått sedan den förfärliga jordbävningen drabbade Haiti, västra halvklotets fattigaste land, och hela världen rusade till dess omedelbara undsättning. Biståndsviljan och hjälpen visste inga gränser, nu skulle allt göras för det lilla landet. Det var viktigt med ordningen, så det skickades dit en hel del soldater, och så var det viktigt att lova stora summor i pengar för att visa sin solidaritet och genuina vilja till stöd.

Vad som hände vet vi nu, dvs inte mycket. Några upplopp och en koleraepidimi senare står Haiti, om möjligt, ännu längre ner i det svarta hålet och någon seriös hjälp att bygga ett nytt land verkar inte synas till. Talet om skuldavskrivningar har klingat av. Och missförstå mig rätt, så länge skulderna finns kvar är det komplicerat att motivera tillskjutandet av nya pengar, dom går ju bara till att betala räntor eller i värsta fall villkoras pengarna och nya räntekostnader uppstår.

Skulderna är annars intressanta, Haiti ådrog sig enorma skulder bland annat under diktaturen i början av 90-talet, en diktatur som var understödd av USA och som kastade det spirande demokratiska styret på soptippen. Så det är lätt att skylla på jordbävningen och mena att det är den som är källan till dom stora problemen. Men det är att göra det väldigt lätt för sig för hade Haiti haft ett annat utgångsläge från början hade katastrofen blivit betydligt mildare och landets dom hade inte varit lika hård. Men förmodligen finns det någon som tjänar väldigt mycket pengar på den rådande situationen av status quo. Frågan är bara vem?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar