fredag 14 januari 2011

Man blir nästan rörd av medias omtanke

Ibland blir man nästan rörd av medias omtanke kring socialdemokratin. Innan valet visste hela den samlade journalistkåren att om sossarna skulle vinna valet var det tvunget att Mona Sahlin skulle avgå. Bara det skulle kunna rädda den sjunkande kolossen. Direkt efter valet engagerade sig media så för att hjälpa sossarna ur deras helt egenförvärvade kris. Lämna samarbetet med LO, avsätt Mona och spola hela politiken så kommer allt bli bra. Och nu när Mona är avsatt, Wanja ska avgå och seminarium om den nya politiken hålls då berättar media plötsligt att det ju inte finns någon som kan ta över efter Mona. Ingen sosse duger, alla är för anonyma, för tråkiga, för vanliga, för gråa, för höger, för vänster eller vad det nu än är dom är för mycket av.

Då börjar man ju undra. Om den allsvetande journalistkåren nu värnar så mycket om socialdemokratins väl och ve, varför i hela friden berättade dom inte det där lite tidigare? Eller kanske är det så att det inte alls handlar om att hjälpa till, att vara konstruktiva och att korrekt granska. Kanske är det så att stora delar av svensk media helt medvetet gör sensationsjournalistik kring varje liten skitsak som händer inom socialdemokratin med ett helt annat syfte än att göra nytta för oppositionen? Hur det än ligger till med den saken är det nog bäst att alla med någon form av seriös inställning till socialdemokratin låter bli att läsa vad DN, SvD, Expressen, GP, Aftonbladet och SDS skriver om sossarna.

Fast allt är faktiskt inte nattsvart. På den lokala tidningen här i Helsingborg, även kallad HD, finns det några ljus. Ett sådant ljus har den här veckan varit Ingrid Runsten. Hon har skrivit klokt och kritiskt om Socialdemokraterna men även valt att konstruktivt och klokt granska och ställa S i relation till borgarna i regeringen. Det är glädjande att det finns några som faktiskt försöker bedriva granskande och objektiv journalistik. Det uppskattas!

4 kommentarer:

 1. Om den allsvetande journalistkåren nu värnar så mycket om socialdemokratins väl och ve, varför i hela friden berättade dom inte det där lite tidigare?

  -Har inte media alltid sagt att Mona är svag som ledare? Har inte media alltid sagt att det fanns få andra kandidater - därför blev det ju Mona 4 år sedan. Och framförallt, varför är det medias uppgift att berätta för er att ni har dåliga kandidater - det borde ni väl själva hålla reda på!

  SvaraRadera
 2. Bäste Ola!
  Jag ser att mitt första inlägg, Din replik på detsamma samt min motreplik är borttagna från forumet!
  Censur eller olyckliga knapptryckningar?
  Jag undrar således i mitt stilla sinne om SAP, för vilket jag ser Dig som en lokal företrädare, överhuvudtaget uppfattat de tankeströmningar som finns hos framför allt den något äldre delen av dem som fortfarande bekänner sig till socialdemokratin som idé samt om SAP överhuvudtaget klarar av att föra en diskussion i de ämnen jag snuddat vid...samt dessutom om kärnkraften!
  mvh
  kjell karlsson

  SvaraRadera
 3. @chief - Din andra kommentar avvek fullständigt ifrån ämnet i inlägget och i skenet av din andra kommentar blev även den första olämplig. Vad gäller mitt svar på första inlägget har du ju läst detta och således fått svar.

  SvaraRadera
 4. Bäste Ola!
  Tack för svar.
  Dock finner jag det något betänkligt att SAP och/eller dess företrädare, lokalt/eller centralt
  gör bedömningar av vad som kan synas "lämpligt" eller "olämpligt" att diskutera i en fortgående idédiskussion om socialdemokratins eventuella framtid.
  I det läge som SAP och därmed Socialdemokratin i dag befinner sig löper det stor risk att uppfattas som om det inom rörelsen skulle finnas frågor som är att likna vid "Högmålsbrott" att diskutera.
  Och vad jag närmast tänker på i detta avseende är naturligtvis diskussionen runt "Luciabeslutet", synen på små och medelstora företag samt synen på kärnkraften.
  Till och med kan man tänka sig diskutera vissa delar av Arbetsrätten, speciellt som Metall nu, i och med de möjligheter som gives av viss dispositivitet i LAS, de facto slutit avtal med Verkstadsföreningen om frångående av vissa portalparagrafer i just LAS.
  Samt slutligen att som Du benämner det "Ämnet i inlägget", vilket då skulle bestå i den nuvarande massmediala debatten rörande det läge vilket SAP och socialdemokratin befinner sig i, då även inkluderande den imbecilla vulgärdebatt som förs i diverse kommentatorsfält i anslutning därtill, lämnar, i alla fall enligt min mening, fältet öppet för en övergripande diskussion om
  SAP och socialdemokratin som folkrörelse och vilka strategiska beslut och ståndpunkter som där har att intagas, för att överhuvudtaget kunna föra fram en politik som bygger just på en socialdemokratisk ideologi med rötter i en folkrörelse!
  Bäste Ola...eller kanske t.o.m. lite tillspetsat Unge Herr Ola...har Du och partiet inte ännu begripit att detta är några av de tankeströmningar som nu finns hos den äldre delen av dem som fortfarande bekänner sig till socialdemokratin som idé, är fackligt aktiva och utgör ett bärande skatteunderlag, samt står för en fortsatt stabilitiet och ordning i samhället,
  ...ja då är Ni förbannat illa ute...och finns därmed all anledning att ifrågasätta SAP´s fortsatta existensberättigande...samt att man behöver inte fråga sig varför stora delar av valmanskåren fördragit att rösta M eller t.o.m SD!
  med vänlig hälsning
  kjell karlsson.

  p.s dock är det ju naturligtvis så att Socialdemokratins framtid bestäms inte i massmedia utan är en demokratisk stadgebunden process som endast angår medlemmarna ute i partidistrikt och arbetarekommuner.

  SvaraRadera