onsdag 19 januari 2011

Lena har helt rätt men lite fel också

Att Lena Sommestad har väldigt klart för sig hur saker och ting ligger till är ingen nyhet. Därför är hennes artikel i Expressen idag inget förvånande, slutsatserna är klara och enkla. Demokratin måste styra ekonomin, inte tvärtom och den svenska socialdemokratin är absolut inte bunden i tvångströja av tidigare reformer. Tvärtom är det kanske socialdemokratins allra största styrka att den är pragmatisk och framåtsträvande istället för att hålla fast vid gamla och förlegade dogmer.

Dock har jag lite fungeringar kring Lenas resonemang kring EU. Hon för det på sin blogg och där talar hon om att EU skulle stå för social sammanhållning och fattigdomsbekämpning. Rent teoretiskt kanske det kan uttolkas så, man skriver många vackra ord i hyllmeter med deklarationer och avtal men när det kommer till verkligheten är EU mest ett instrument att gynna den europeiska kontinenten och dess eliter.

Som ett enkelt exempel kan man ta jordbruksstödet. Svensk lantadel får miljonbidrag från EU varje år för diverse jordbruksrelaterade företeelser. Faktum är att dom som idkar den allra största bidragslinjen i detta land är just denna grupp och hur detta rimmar med fattigdomsbekämpning och social sammanhållning övergår mitt förstånd. Sen ska man givetvis inte förringa dom goda ting som EU faktiskt gör men i kontrast till vad man sysslar med som är mindre gott står sig dessa godheter ganska slätt. Ett annat exempel är ju den livsmedelsförstöring som man sysslar med samtidigt som länderna på andra sidan t ex Medelhavet mycket väl skulle behöva både livsmedlen och den ekonomiska fördelen som fri tillgång till EU:s marknader skulle innebära.

Men som vanligt handlar det om vad man anlägger för perspektiv och vilka frågor man ställer. Framförallt är saker sällan helt blåa eller helt röda och i det har ju Lena alldeles rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar