söndag 9 januari 2011

Exempellös utmaning eller exempellöst hyckleri

Jag blir så fruktansvärt trött på en del saker. Bland annat blir jag fruktansvärt trött hyckleri och när det gäller t ex Barack Obama blir man extra trött på det. Han skulle ju vara annorlunda, han skulle ju stå för förändring, men det är Obama som skickar fler soldater till Afghanistan och det är Obama som inte stänger Guantanamo. Ändå anser han att det är en "farligt och exempellös utmaning mot hans laga rätt att åtala dessa misstänkta".

Om det nu är en exempellös utmaning mot hans laga rätt borde han väl utnyttja alla medel som står till buds för att förhindra dessa påstådda inskränkningar i hans laga rätt? Eller det gör inte så mycket att just detta vallöfte bryts och att hans laga rätt begränsas lite just här, det passade bra att bli världens gullegris med söt retorik om att släppa "fångarna loss det är demokratisk vår", men när det sen kommer till kritan är det ju trots allt bara ett gäng eventuella terrorister som sitter i ett fångläger som snarast för tankarna till Gulag.

Sen kan man ju givetvis alltid diskutera huruvida det är Guantanamo som är Obamas största fängelseproblem eller om det är det faktum att USA har bland den största andelen i världen av sin befolkning inspärrade i fängelser eller att det är sju gånger* vanligare att svarta döms till dödsstraff än vita. Men det är som sagt en annan diskussion som jag inte tänker ta här.


*Eller om det var mer, jag kommer inte riktigt ihåg just denna söndagsmorgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar