söndag 23 januari 2011

Bildt och Billström i sin bruna svid

Tobias Billström i blåsväder. Hört den gubben förut? Mannen som har en lite småbrun kostym, antingen för att den speglar hans åsikter eller för att all skit som han fått ta börjar färga av sig, står nu återigen på frontlinjen för den moderata flyktings- och "integrations"politiken. Och jag tror att, precis som vanligt, kommer han att klara sig.

Att Carl Bildt klarar sig är givet, det är därför allt ljus läggs på Billström, där kanske det finns en chans att komma någonvart. Men jag tillåter mig att tvivla. Problemet är nämligen att Billström inte har sagt eller gjort något fel, inte utifrån den moderata människosynen och inte utifrån Moderaternas politik. Att flyktingar som inte är lönsamma från första början är ett problem, och att våld i hemmet med andra kulturella motiv än att få redig fason på hustrun, ungarna eller som kan härledas till alkohol är förkastligt, har sedan länge framgått. Men att en "ny moderat" så tydligt ger uttryck för det är lite ovanligt.

I ljuset av detta blir också dom argument, som bland annat jag angett, om att SD:s framgångar kan härledas till den borgerliga politikens väsen med ökade klyftor, tuffare samhällsklimat och en grumligare grundsyn på människors värde, betydligt mycket tyngre. Borgerlighetens innersta väsen är att driva människor åt olika håll vad gäller makt och inflytande, likväl som ekonomiskt, socialt och kulturellt. Att dom sen inte står och säger rakt ut vad det handlar om är inte så förvånande. Det är dom för smarta för, dessutom har dom ju andra som krattar manegen åt dom så varför göra det jobbet själv?

2 kommentarer:

  1. Brun svid? Antyder du att det finns nationalsocialistiska tendenser hos borgerliga stadsråd? Du är ute på mycket tunn is när du tar dessa ord i din mun, du är skamlig, populistisk och feg som gör sådana associationer. En gång för alla - man behöver inte vara nationalsocialist för att vilja strama åt en vansinnig asylpolitik. Det är att göra demokratin en otjänst att fortsätta med sådana formulering men kanske den är ett minna blott inom 30-40 år om den typ av demagogi får fortsätta från vänsterhåll.

    SvaraRadera
  2. Att Moderaterna har ett antal bruna kostymer som hänger i garderoben sen 1930- och 40-talet torde inte komma som någon överraskning om man är någorlunda insatt i svensk 1900-talshistoria.

    SvaraRadera