onsdag 22 december 2010

Varför inte bara ta och tagga ner ett par hekto?

Nordkorea är en sån där diktatur som, precis som t ex Saudiarabien eller Vitryssland, har stöd i någon huvudstad. Exakt vilken huvudstad och varför denna huvudstad ger sitt stöd kan man alltid diskutera. Att Beijing och stundtals Moskva ligger bra till och att det har mycket med historia att göra är nog ingen jättedålig gissning baserat på olika inlägg i debatten, företrädesvis i Säkerhetsrådet.

Nu har jag inte satt mig in i frågan sådär jättedjupt, jag har i princip bara lyssnat på nyhetsrapporteringarna dom senaste månaderna, men det är ändå lite märkligt det som utspelar sig på Koreahalvön just nu.
Alla är överens om att Nordkorea är ett oberäkneligt land som innehar kärnvapen. Ändå genomför Sydkorea, med glada tillrop av västvärlden, militärövningar precis i gränstrakterna som dom vet är provocerande. USA, Storbritannien och Frankrike tycker det är helt ok, Ryssland är lite fram och tillbaka och Kina menar att alla parter måste besinna sig.

Och jag måste säga att jag tycker det är märkligt att man fortsätter att provocera bara för sakens skull. Att skramla med vapen längs gränsen gör ju knappast saken bättre. Nordkoreanerna vet att Sydkorea och dess allierade har vapen och att dom kan slåss. Det är liksom inte det som är problemet.

Det hela påminner om ett tonårsgäng där dom andra retar den introverta och fattiga killen med ADHD bara för att testa hans gränser och för att det är så spännande när han sen får ett utbrott och alla kan lägga skulden på honom. I det läget har alla ett ansvar. Ett ansvar som ingen vill ta.

2 kommentarer: