måndag 6 december 2010

Tragikomisk (S)pekulation

Mona Sahlins tal i lördags har givetvis satt igång en enorm diskussion både i media och på Netroots. Dom flesta bloggarna verkar vara överens om att talet i sin helhet var bra men sen finns det givetvis synpunkter på olika delar i talet och huruvida dessa var bra eller dåliga. Sammantaget är det dock en positiv bild som målas upp. Det är lite lustigt egentligen för alla tyckte ju Monas tal före valet var bra också. Tilltron till ett tal och dess verkan på opinionen är nog lite överdriven hos många. Men visst, talet kan vara ett slags slut på epoken Mona och en början på något nytt.

Dock blir man lite förundrad över att somliga redan nu sitter och siar om hur valet 2014 kommer att sluta. Det finns bloggare som redan nu menar att valet är förlorat och det kan jag kanske leva med. Att snillen spekulerar är vi vana vid här i bloggosfären. Fast dessvärre är det inte bara spekulerande bloggare som hakar på diskussionen. Margit Silberstein satt i morgonsoffan hos SVT idag och snackade om att det finns socialdemokrater som redan nu menar att valet 2014 är förlorat och när en journalist sitter på SVT och börjar föra sådana resonemang är det betydligt mer fara på färde än när mindre relevanta bloggare gör det samma.

Det är nämligen som så att saker som upprepas tillräckligt många gånger slutligen tas som sanningen. Och om media redan nu börjar hamra in budskapet att S kommer att förlora så sprider detta sig bland folk och som vi alla vet vill ingen tillhöra "förlorarna". Mona talade om det i termer av "bidragspartiet" och det ligger mycket i just den bild som målats upp av S under senare år. Om bilden är sann eller inte spelar mindre roll, dom flesta lyssnar nämligen inte på Mona Sahlins tal även om vi politiska nördar gärna vill tro det.

I övrigt behöver jag väl inte ens gå in på varför det är vansinne att sitta på julen 2010 och spekulera i vem som kommer att vinna valet 2014. Det kommer hända enormt mycket innan det är dags att gå till valurnorna och med tanke på hur opinionen svängde under förra mandatperioden bör man vara väldigt försiktig med spådomar om framtida valresultat. Det man bör fråga sig är vem dom apokalyptiska framtidsvisionerna tjänar och vem som vinner på en sådan stämning. Inte är det socialdemokratin som vinner på det i alla fall.

2 kommentarer:

  1. Det är ju konstigt att man inte får spekulera i vad som händer om (S) tex inte får en bra ordförande och samtidigt inte förnyar politiken, din blogg är ju en ren förnekelseprocess och med den utgångspunkten får vi väl Österberg som ordf. och börjar samarbeta med (V) igen

    SvaraRadera
  2. Ser inte var jag skrivit att man inte får spekulera.

    Drar man till med att jag skulle vilja ha österberg bör man nog inte uttala sig om min bloggs riktning för då har man uppenbart inte läst den.

    SvaraRadera