tisdag 7 december 2010

Syns det inte så finns det inte. Om medial selektion.

Som bekant gillar jag perspektiv på saker. När det gäller medias nyhetsgranskning är det dock oftast bristen på just perspektiv som fångar mitt intresse. Och då inte för att jag gillar det, tvärtom.

Idag blir den skeva rapporteringen i media extremt tydlig när SVT presenterar "nyheten" om att regeringens jobbcoacher är en helt ovetenskaplig satsning som kostat en miljard kronor utan mätbara effekter. På sin höjd kan man konstatera att 820 jobbcoachsföretag runt om i landet i snitt cashat in lite mer än en miljon kronor av skattebetalarnas pengar på sina konton. Så vad miljarden har gjort, förutom att transferera ett miljardbelopp från den gemensamma kassan till privata händer, vet man inget om. Att det hela dessutom ingår i ett mönster där skattemedel och gemensam egendom förs över från samhällelig ägo till privata kapitalister blir allt mer uppenbart. Om nu någon lyckats missa det.

Att en miljard slängts ut på något som ingen vet om det är effektivt eller inte rimmar ju illa med den messiasbild som målas upp kring firma Reinfeldt och Borgs sätt att sköta statsfinanserna. Kostnadseffektivitet och satsningar som ger resultat sägs där vara ledorden för verksamheten, att slösa med skattemedel framställs som dödssynden. Därför kan man ställa sig frågan varför varken DN, GP eller SvD har med nyheten bland sina inrikes nyheter under detta nyhetsdygn*. Inte heller små lokaltidningar har med nyheten men där kanske man kan se någon förmildrande omständighet i form av lokalfokus eller dylikt. Aftonbladet har däremot med en artikel om det hela men med tanke på att Lena Melin konsekvent skriver ner S i den tidningen så kan man ju undra vad det hela egentligen är värt.

Däremot har nästan alla tidningar med det faktum att Socialdemokraterna måste skära ner på personal på sitt huvudkontor. Med andra ord är det av större betydelse att en handfull personer varslas om uppsägning på 68:an än att regeringen slänger ut en miljard skattekronor på gissningar. Är det sen konstigt att inte folk ser den vanskötsel som pågår i det här landet när i princip alla stora medier, utom ett fåtal förment objektiva, helt ignorerar problemet?


*Bland sina nyhetsartiklar på nätet. Jag har tittat under flikar som inrikes, politik och ekonomi.

1 kommentar:

  1. Håller helt med dig om att media (för)vrider nyhetsflödet till alliansens fördel. Därför är det extremt viktigt att de 3 oppositionspartierna lyfter fram detta svek emot de svenska skattebetalarna och synliggör regeringens misstag. Att någon eller några ledande företrädare för oppositionen skrev några debattartiklar om ämnet borde vara på sin plats. När media tiger gäller det att skramla högt och det är kanske inte alltid så lätt.

    SvaraRadera