måndag 27 december 2010

Skyldig till något, frågan är vad?

Ibland får jag lust att skriva om såna där saker som är lite kontroversiella. Att jag gör det är helt beroende på att jag, som bekant, gillar perspektiv. Allt för ensidig belysning av en fråga leder lätt till att väldigt skeva uppfattningar om verklighetens beskaffenhet etableras och då får ju någon rycka ut och säga "stopp, riktigt så där svart eller vitt är det inte". Nu lät det som om jag var en självutnämnd typ som alltid ser saken från andra sidan, vilket givetvis inte är fallet, men ni förstår nog vart jag vill komma.

Idag kan man läsa om att den ryske oljemagnaten Michail Chodorkovkskij har befunnits skyldig bland annat för stöld. Chodorkovkskij tillhörde 1990-talets oljeoligarker i Ryssland och i samband med detta gjorde han sig en miljardförmögenhet på Rysslands oljetillgångar. Att jag skulle uttala mig med någon form av säkerhet om Chodorkovkskij är skyldig till just dom punkter som han åtalas för är omöjligt. Men att han har varit med i någon form av stöld är väl ganska uppenbart?

När Sovjetunionen föll samman släpptes en osedvanligt grym och hänsynslös form av kapitalism loss. Den så kallade "katastrofkapitalismen" härjade i Ryssland under 90-talets början och efterverkningarna av dessa kapitalismens storhetsdagar gör sig fortfarande gällande i Ryssland. Putin är på sätt och vis ett arv efter denna tid och lika så Chodorkovkskij. Olja som kunde gjorde det ryska folket till ett välmående och rikt folk lades i händerna på några få personer som skapade enorma rikedomar samtidigt som det ryska folket kastades ner i en fattigdomsspiral av kriminalitet, sjukdomar och hunger.

Och det är här Chodorkovkskijs skuld ligger. För oavsett vad han gjort i sin skatteplanering, oavsett vad han gjort med sin bokföring, så har Chodorkovkskij varit del i att bedriva rovdrift på Ryssland. Att liberala debattörer försvarar honom och inte anser att han gjort något fel är föga förvånande. Det var nämligen dessa liberaler som var hjärnorna bakom katastrofkapitalismens korståg genom Ryssland och ett fördömande av Chodorkovkskij är ett fördömande av dessa herrar och deras ideologi. Ett historiens fördömande som dom gör allt för att förneka och undvika. Sen att Putin och den ryska demokratin är åt helsike gör inte saken ett dugg bättre. Man kan nämligen inte försvara en orätt med en annan.

6 kommentarer:

 1. Tjuven måste sitta i fängelset

  SvaraRadera
 2. Att anklaga Michail Chadorkovski för fuffens i en eller annan form är naturligtvis något oerhört. Det är väl helt normalt att en i stort sett medellös Rysk medborgare är god för så där 30-40 milliarder inom några år. Det är väl inte mer anmärkningsvärt än Rafaet El Sayed gjorde sig några milliarder efter att övertaget en nedlagd penicillinfabrik för 1 krona i Sverige. Ett hundratal supporters hade i dagarna möt upp utanför domstolen för att protestera. Det är rätt betecknande att dessa demonstranter är av Judiskt påbrå. Går man tillbaks i tiden ser man att Condolez Rice som säkerhetsrådgivare i direkt kontakt protesterade mot Chadorkovskis arrest . Även dagens Utrikesminister Hillary Clinton har framfört starkt kritik mot domen vilket tyder på att mäktiga dolda finansiella krafter är involverad i denna skumraskaffär. Det är något sjukt när två utrikespolitiska talespersoner från olika partier visar ett sådant sjukligt intresse för den Ryska oljeindustrin och Ryska domstolars domslut?

  SvaraRadera
 3. @Arthur - Bra kommentar utom det där med "judiskt påbrå". Vilken religion någon har är ovidkommande i detta, och dom flesta andra, sammanhang.

  SvaraRadera
 4. ryssland har plundrats sen 1917 när lenin och hans hejdukar tog makten och det lär nog fortsätta allt går ut på att makteliten berikar sig på folkets bekostnad. i ryssland är det regimen som är staten ej folket. i en demokrati är folket staten.

  SvaraRadera
 5. @Anders - Plundringen av Ryssland och dess folk började långt innan 1917. Tsarväldet och imperialistiska västmakter (läs Sverige, Frankrike, England, Tyskland) har varit igång i Ryssland i åtskilliga århundraden.

  SvaraRadera
 6. Tillägg - Olika former av tyska stater.

  SvaraRadera