onsdag 15 december 2010

F(r)asligt liv kring FRA

Övervakningssamhället är redan här. Därom råda föga tvivel antar jag. FRA-diskussionen handlar mer om hur långt vi ska låta detta elände gå än om vi kan stoppa det hela. Den handlar också om vem som ska sätta agendan och definiera verkligheten i integritetsdebatten. Den lag som nu är gällande är en borgerlig produkt med borgerliga syften för ögonen. Därför var kongressbeslutet och senare den rödgröna överenskommelsen om att riva upp, göra om och göra rätt helt korrekt. Ska vi övervaka ska det inte vara på högerns villkor.

Nu låter det visserligen som att jag är positivt inställd till att övervaka folk i parti och minut. Detta är självklart inte fallet. Tanken på att storebror ska sitta och övervaka allt jag eller någon annan företar sig på nätet, via telefonen eller på andra elektroniska platser gör mig illamående. Samtidigt är det en delikat balansgång mellan totalt skydd för individen och det allmännas väl och ve. Det lustiga med den diskussionen är att den bara gäller när det handlar om "säkerhet".

Att lägga enorma resurser på att läsa av nollor och ettor är inget som folk verkar rygga tillbaka för. Inte heller enorma summor på att videoövervaka, nakenscanna eller näthinneregistrera folk verkar speciellt avskräckande. Att däremot lägga enorma summor på att lösa själva kärnan till hela problemet, ojämlikheten i världen, det ryggar många instinktivt tillbaka för trots empiriska belägg för att det är det bästa sättet.

Sen undrar jag hur effektivt det där med signalspaning egentligen är. Om man nu ser Al-Qaida och talibaner som det största hotet mot vår säkerhet är kanske inte signalspaning det mest effektiva. Talibanerna sägs ju vara ett gäng teknikfientliga galningar som bor i grottor och som mest sysslar med att sälja heroin till Europa. Att dom skulle sitta med en iMac på sitt stengolv och maila till folk i Stockholm är ganska osannolikt. I alla fall inte i den skalan att signalspaning á la svenska krigsmakten är nödvändig. Och om dom nu skulle vilja skicka någon till Stockholm lär dom ju inte boka biljett med SAS från Kabul till Arlanda med tanke på hur mycket människor som smugglas dagligen över Europas gränser av just brottslingar från t ex Afghanistan.

Så det där med att riva upp, göra om och göra rätt känns faktiskt mer aktuellt nu än för två dagar sen. Oavsett vad Morgan Johansson tycker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar